Resultaten (januari 2022)
De afgelopen 2,5 jaar is het project Eten met Lange Tanden uitgevoerd. Hieronder vindt u een overzicht van het project en de resultaten tot nu toe.
De centrale vragen in het project waren:
- Welke vragen zouden mondhygiënisten moeten stellen aan patiënten om risico’s en/of problemen op het terrein van voedingsinname in kaart te brengen?
- Welke vragen zouden diëtisten moeten stellen aan patiënten om risico’s en/of problemen met mondgezondheid te signaleren?
Deelonderzoeken
Folder met infographic
Er is een folder gemaakt met een infographic. Hierin zijn alle opbrengsten en aandachtspunten makkelijk terug te vinden.
Diëtistendagen, NVM Congres en webinar
Inge Cantatore (diëtist in Amsterdam) en Elke Naumann (associate HAN-lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl) hebben tijdens de Diëtistendagen de voorlopige resultaten van het project Eten met Lange Tanden gedeeld. Liesbeth Haverkort (HU-ondezoek bij het Lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg) en Vanessa Hollaar (HAN-onderzoeker bij het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl ) hebben dit gedaan op het najaarscongres van de Nederlandse Vereniging van Mondhygiënisten. Zij hebben tevens de relatie tussen (onder)voeding en mondgezondheid gepresenteerd.
Elke Naumann en Katarina Jerković-Ćosić (HU-lector bij het lectoraat in de Preventieve Zorg) gaven een presentatie tijdens een Webinar Mondgezondheid, Ondervoeding en Microbiota.
Vervolgonderzoek
In een vervolgproject gaan we kijken hoe diëtisten en mondhygiënisten samenwerking onderling én in de eigen regio/wijk vorm kunnen geven, zodat aandacht voor voeding en mondzorg geborgd is en zo bijdraagt aan kwaliteit van leven en gezondheid in de wijk/regio. Bovendien zijn ook andere professionals nodig om tijdig (dreigende) problemen ten aanzien van voeding en/of mondgezondheid te signaleren. Denk aan huisarts(praktijken), wijkverpleegkundigen en medewerkers uit het sociaal domein. Hoe deze samenwerking georganiseerd kan worden op het thema voeding en mondgezondheid en wie welke rol daarin heeft, willen we graag verder verkennen.
Het doel van een vervolgproject is om te komen tot betere interprofessionele samenwerking rond voeding en mondgezondheid door het realiseren van een (wijk)netwerk zodat betere signalering van problemen en afstemming van zorg rond voeding en mondgezondheid.
Meer weten?
Neem voor meer informatie contact op met associate HAN-lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl, Elke Naumann