Achtergrond van Eigen regie in dagelijkse activiteiten
Praktische vragen
Thuis hebben mensen met een beperking vaak praktische vragen of behoefte aan een maatje om samen dagelijkse activiteiten te kunnen doen. Bij het project ‘Ergo-maatje aan huis’ wordt een deelnemer met een beperking, bijvoorbeeld ten gevolge van Niet Aangeboren Hersenletsel, gekoppeld aan een student van de HAN.
Ondersteunen
Een (ergo)maatje kan op verschillende vlakken iets betekenen. Zo gaat het niet alleen om gezelligheid maar kan een (ergo)maatje ook ondersteunen bij het oefenen of ondernemen van (nieuwe) activiteiten.
Activiteiten
Als voorbeeld enkele activiteiten die tot dusverre zijn ondernomen:
- Kaartspel spelen
- Wandelen & fietsen
- Tekenen/schilderen
- Scootmobiel rijden
- Leren om een luisterboek af te spelen
- Museumbezoeken
- Er op uit met de trein
Afspreken
De meeste deelnemers spreken wekelijks of tweewekelijks af met hun ergo-maatje. Dit mag iedereen zelf bepalen. Een maatje wordt in principe voor een half jaar aan de deelnemer gekoppeld. Daarna is het mogelijk om opnieuw deel te nemen aan het project en komt er een nieuw ergo-maatje.
Het Lectoraat Neurorevalidatie
Doordat Nederlands vergrijst, zien we de komende jaren een toename van patienten met neurologische aandoeningen. Dat vraagt behalve om nieuwe revalidatietechnieken en behandelmethoden om goed opgeleide professionals. Dat vraagt om nieuwe kennis.