Hydrova
Is het rendabel om energie uit zonnepanelen in waterstof op te slaan voor het later verwarmen van vakantiehuisjes? Kunnen elektrische accu’s van heftrucks vervangen worden door energie uit waterstof? Dit zodat ze niet meer acht uur aan een oplader hoeven? Het project HYDROVA heeft het onderzocht.
Aanleiding van het project
Uit (groene) stroom en water kun je makkelijk waterstof maken. Hierin sla je eenvoudig energie op. Als je die energie later weer nodig hebt, voeg je het gas weer samen met zuurstof. Er komt dan veel energie vrij. Maar hoe stel je alles goed af en maak je toepassingen haalbaar en economisch rendabel?
Doel
Doel van dit project is het helpen van bedrijven. Welk systeem is geschikt voor welke toepassing? De introductie en verdere ontwikkeling van waterstoftoepassingen bij de project-partners en het verbeteren van de samenwerking.
Resultaten
-
Opening van het H2Lab op het Industrie Park Kleefse Waard (IPKW). Het H2Lab huisvest naast de HAN verschillende bedrijven die werken aan waterstoftechnologie en elektrochemische cellen.
-
Genomineerd voor RAAK-award 2020, een prijs voor innovatief praktijkgericht onderzoek aan hogescholen.
Ons projectteam
Mascha Smit
ProjectleiderLeo Polak
OnderzoekerOnze partners
-
Regionale mkb-bedrijven
-
Kiemt
-
Gemeente Arnhem
-
TU Delft
-
Brandstofcel Associatie
Achtergrond
In dit project van de lectoraten Duurzame Energie en Automotive Research werkten onderzoekers en studenten met 17 mkb-bedrijven aan de ‘validatie van waterstof-brandstofcelsystemen binnen de duurzame energievoorziening’. Dit is belangrijk voor een toekomst met schone energie.
HYDROVA bracht de verschillende regionale partijen en bedrijven bijeen die met waterstof ‘bezig zijn’. Het project was zo sterk omdat er in alle openheid informatie is gedeeld.
HYDROVA stopte in februari 2020, net na de officiële opening van het H2Lab. Maar de regionale samenwerking tussen de HAN, het (regionale) bedrijfsleven, gemeente Arnhem, Provincie Gelderland en andere partners bij waterstoftechnologie eindigde niet: in het RAAK MKB-project Enowatts (ENergieOpslag in WATerstof: Toepassingen en Scenario’s) wordt het zelfs iets grootser aangepakt: een consortium van 27 partijen denkt mee over hoe overtollige energie van vier te bouwen windturbines aan de Pleijroute tijdelijk opgeslagen kan worden om later rendabel in te zetten op het Industrie Park Kleefse Waard.
Publicaties
Vanuit het Lectoraat Duurzame Energie verschijnen regelmatig publicaties. Bekijk ze hier.
Duurzame Energie
Ons lectoraat onderzoekt en ontwikkelt oplossingen binnen de energietransitie. Wij werken samen met het bedrijfsleven en betrekken hier docenten en studenten bij. We maken gebruik van onze test- en ontwikkelfaciliteiten rondom duurzame elektrische energie, zonne-energie en waterstoftechnologie.