Methode Wederzijds Begrip
Zorgverleners, welzijnswerkers en inwoners gebruiken soms andere woorden terwijl ze hetzelfde bedoelen. Of gebruiken juist dezelfde woorden, maar bedoelen er iets anders mee. Dat maakt samenwerken moeilijk. Duidelijke afspraken over begrippen is daarom een voorwaarde voor de samenwerking.
Doel van deze handreiking
De handreiking Methode Wederzijds Begrip biedt je handvatten om samen in gesprek te gaan over kernbegrippen, waardoor je elkaar beter gaat begrijpen. Onduidelijkheid over begrippen hangt samen met de context, de praktijksituatie waarvoor je de samenwerking aangaat. Oftewel: de partners die bij de samenwerking betrokken zijn en de gemeenschap waarin dat gebeurt.
Bij verschillende samenwerkingsverbanden kunnen daarom verschillende begripsonduidelijkheden zijn. Een beter begrip verbetert de samenwerking tussen zorg- en welzijnsprofessionals, inwonerinitiatieven en sociale netwerken. En een goede samenwerking draagt uiteindelijk bij aan gezonde en vitale inwoners en een beter welzijn in de gemeenschap.
Methode Wederzijds Begrip
De Methode Wederzijds Begrip (pdf) is een hulpmiddel bij het ontwikkelen van een samenwerkingsverband, zoals een wijknetwerk.
De eerste 4 fasen van deze methode vinden voornamelijk plaats in de fasen netwerk verkennen en netwerk vormen van het 4 V's model voor netwerkontwikkeling: Verkennen, Vormgeven, Verdiepen, Verankeren, maar kunnen zich daarna herhalen.
De methode is iteratief, je kunt dus ook stappen terug maken.
Fasen van deze Methode
-
Achtergrond
De zorgvraag verandert en er is een dreigende tekort aan zorgprofessionals. Daarnaast is er de verschuiving van het denken van Ziekte en Zorg (ZZ) naar Gedrag en Gezondheid (GG) en Mens en Maatschappij (MM).
-
Partners en financiering
Het project Samenredzaamheid en de Methode Wederzijds Begrip wordt uitgevoerd in samenwerking met de Stichting KOH en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS.