Strategisch organiseren van werken in de driehoek tussen onderwijs, onderzoek en beroepspraktijk
Hoe maak je de samenwerking tussen onderwijs, onderzoek en werkveld succesvol? En hoe staan wij er in als HAN? Richt je op het organiseren in netwerken is het advies!
Doel
Samenwerkingen tussen onderwijs, onderzoek en praktijk zien er steeds anders uit. Wat werkt in dit soort samenwerkingen? Voor wie, onder welke omstandigheden en hoe? Om antwoord op deze vragen te vinden voerde een team van HAN onderzoekers uit verschillende lectoraten en academies onderzoek uit. Samenwerking houdt het onderwijs actueel. Het bereidt studenten beter voor op hun toekomstige baan. Doel is ook om bij te dragen aan de ontwikkeling van beroepen en maatschappelijke vraagstukken. Dankzij de samenwerking krijgen we toegang tot nieuwe kennis vanuit het werkveld.
Organiseren in netwerken
De stap naar de volgende ontwikkelfase moet sterk gericht zijn op het organiseren in netwerken.
Gezamenlijke ambitie is hierbij een voorwaarde. Wederzijdse afhankelijkheid een gegeven. Recht doen aan elkaars belangen en goed organiseren een noodzaak. Bij deze ontwikkeling hoort een evaluatief proces, gericht op verdieping van relaties en wederzijds managen van verwachtingen, evenals op het doorontwikkelen van ambitie en monitoring van resultaten voor alle betrokkenen.
Aanbevelingen om te komen tot een samenhangende aanpak hiervoor zijn:
- werk met partners aan een gedeelde visie op ontwikkelingen in de sector
- organiseer het netwerk, en pas ieder je interne organisatie aan
- zorg voor grensrollen op verschillende niveaus in de samenwerking om ambities te borgen
- stimuleer onderzoekend vermogen van alle betrokkenen.
Resultaten
Deze richting en aanbevelingen staan beschreven in de aanbevelingen die je vind bij de resultaten. Voor het HAN-beraad is een aparte beleidsnotitie geschreven. Met de resultaten en aanbevelingen vanuit dit project willen we mensen uitdagen om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de samenwerking tussen hogeschool en werkveld.
Ons team
Heeft uw organisatie een specifieke vraag of probleem? Onze onderzoekers zetten hun kennis, kunde en ervaring graag in om een passend en toepasbaar antwoord te vinden.
Wietske Kuijer
OnderzoekerTanja Tankink
BeleidsadviseurOnze partners
Binnen dit project werken samen aan het onderzoek:
Achtergrond
Met de resultaten en aanbevelingen van dit project willen we mensen uitdagen om een volgende stap te zetten in de ontwikkeling van de samenwerking tussen hogeschool en werkveld.
Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar onderzoeksnieuws en activiteiten in een digitale nieuwsbrief. Je vindt er informatie over projecten waaraan we werken, samenwerkingen, bijeenkomstkomsten, spellen en handige tools.