Verbeelding van het goede leven
De invulling van het goede leven is voor een ieder persoonlijk. Daarom is het opvallend dat visies van zorgorganisaties, maar ook van landelijke en internationale overheidsdocumenten, vaak voorschrijven wat een ‘goed leven’ voor mensen met een verstandelijke beperking is.
Aanleiding van het project
In dit goede leven - vanuit het perspectief van burgerschap - moeten ‘mogelijkheden worden benut’, ‘eigen keuzes gemaakt’, ‘grenzen verlegd’ en moet men vooral ‘zo min mogelijk afhankelijk’ zijn.
Doel
Het doel van dit project is om via een creatieve insteek de zoektocht naar, verbeelding van en dialoog over het goede leven van mensen met een beperking, hun naasten en begeleiders te stimuleren.
Resultaten
-
Aanbevelingen over zorg vanuit een (gedifferentieerde) visie op een goed leven vanuit de ervaren waarde van mensen met een verstandelijke beperking, naasten en begeleiders.
-
Artikel in vakblad
-
Presentatie
Onze partners
- Pluryn
- Siza
- Zozijn
- Zelfregiecentrum Nijmegen
- LFB
Achtergrond
Het zogenaamde ‘waardigheidsparadigma’ vormt een andere zienswijze op mensen met een verstandelijke beperking. De kern van dit paradigma is de gezamenlijke zoektocht naar ‘een waardig en betekenisvol leven’. Echter, dit kader beschrijft niet wat de ervaren waarde is van het leven van mensen met een verstandelijke beperking en hen die hen omringen.
Ethiek van verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking
Wij doen onderzoek naar het verbeteren van een betekenisvolle verbinding met mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Dit doen we met partijen uit het werkveld. We bekijken vooral hoe normatieve professionalisering van beroepskrachten kan bijdragen aan ondersteuning van deze groep.