Achtergrond
Sinds 1 januari 2017 mag een Verpleegkundig Specialist (VS)-ggz regiebehandelaar zijn, net zoals de psychiater, klinisch psycholoog of verslavingsarts. De invulling van deze rol is nog best complex. We ontwikkelen een handreiking die het invullen van de rol als regiebehandelaar ondersteunt.
Onderzoeksvragen
- Welke taken en verantwoordelijkheden, bij welke cliënten, hebben VS’en-ggz binnen het multidisciplinaire team in de rol van regiebehandelaar in de basis- en specialistische ggz? En wat is gewenst?
- Welke factoren beïnvloeden de VS-ggz bij de invulling van de rol als regiebehandelaar? Wat zijn bevorderende en belemmerende factoren? Wat zijn kansen en bedreigingen?
- Welk (ervaren) effect heeft de inzet van de VS-ggz als regiebehandelaar op kwaliteit van zorg vanuit het perspectief van de cliënt en de diverse professionals?
- In hoeverre en in welke mate hangen de invulling van de rol van regiebehandelaar door de VS-ggz de beïnvloedende factoren en het gerealiseerde ervaren effect op kwaliteit van zorg met elkaar samen?
Hoe is het onderzoek uitgevoerd?
Er zijn 3 onderzoeken uitgevoerd:
- Nationaal survey onder VS’en-ggz over de rol van regiebehandelaar, hoe de invulling van deze rol plaatsvindt, wat de effecten zijn en wat hen beïnvloedt in het uitvoeren van deze rol.
- Diepte-cases, waarbij 7 VS’en-ggz met het interdisciplinaire team in verschillende instellingen zijn geobserveerd en bevraagd. Hiermee verkregen we gedetailleerd antwoord op de vraag waarom de ene VS-ggz geen problemen ervaart bij het invullen van de vol van regiebehandelaar en het bij de andere instelling zo lastig verloopt.
- Ontwerpgericht onderzoek, waarbij we een handreiking ontwikkelden voor VS’en-ggz, samen met stakeholders. Deze handreiking ondersteunt de VS-ggz in het optimaal invullen van de rol van regiebehandelaar.
Wie zijn er betrokken?
Het onderzoek is uitgevoerd binnen de HAN, in samenwerking met de 7 ggz-instellingen, diverse lectoren/hoogleraren GGZ en V&VN-VS. Binnen de HAN zijn Anneke van Vught (projectleider), Jan Sitvast (senior onderzoeker) en Enzio Boeijen (onderzoeker) betrokken.
De klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordiging van 7 ggz-instellingen, diverse lectoren/hoogleraren ggz, GGZ Nederland, MIND, beroepsverenigingen voor VS, psychiaters en psychologen.