Zo thuis mogelijk
Jongeren horen thuis en als dat niet kan zo thuis mogelijk! Dat is de visie van Entrea Lindenhout. Om dit te realiseren is er een transformatie van de woonvormen en manier van werken in gang gezet. Dit project evalueert deze transformatie, vanuit het perspectief van jongeren en medewerkers.
Aanleiding van het project
Vanaf september 2018 heeft er een tweeledige transformatie plaats gevonden. Enerzijds ging het om het realiseren van kleinschalige en meer flexibele woonvormen, waarbij de zorg meebeweegt met de ontwikkeling van de jongeren. Anderzijds ging het om het realiseren van een nieuwe manier van werken waarin meer aandacht is voor het lange termijn perspectief van jongeren en een individuele op maat gemaakte aanpak. De werkwijze is gebaseerd op de methodiek Jongerencoaching (ontwikkeld door Jeugdformaat in samenwerking met Mascha Struijk) en het boek “In tien stappen professional vanuit je hart” van Mascha Struijk. Het nieuwe werken is vertaald naar 7 pijlers voor het handelen in de praktijk:
- Basishouding
- Focus op levensloop
- Netwerkgericht
- Oplossingsgericht en motiverende gespreksvoering
- Competentiegericht
- Focus op veiligheid
- Integrale hulp in samenwerking met het professioneel netwerk
Doel
In de eerste helft van 2020, heeft het lectoraat Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp, in opdracht van entrea lindenhout, de transformatie naar zo thuis mogelijk opgroeien van Wonen & Opgroeien geëvalueerd. In deze evaluatie stond het perspectief van jongeren in groepsresidentiele zorg en medewerkers centraal. De nadruk lag op de ervaringen van jongeren en medewerkers.
Aanpak
Aanbevelingen
Eén van de aanbevelen uit het afstudeeronderzoek is om meer aandacht te hebben voor het alledaags contact tussen jongeren en groepsleiding. Voor jongeren is dit een belangrijk voorwaarde om zich thuis te voelen. Het spel Kletsborden, dat ook is gebruikt als onderdeel van de dataverzameling, is hier geschikt voor. Zowel jongeren als medewerkers die het spel gespeeld hebben benoemen dat het spel het alledaags contact bevordert. Ook is het een creatief middel om jongeren beter te leren kennen en te inventariseren wat zij nodig hebben (om zich thuis te voelen).
Producten
Het project heeft twee fact sheets opgeleverd waarin jongeren en medewerkers aangeven wat voor hen 'Zo thuis mogelijk' is als je niet thuis kan opgroeien. Ook het afstudeeronderzoek 'Voor mij is thuis' van Pedagogiekstudenten Marieke Saedt en Marjolein van der Tas, kun je hier teruglezen.
Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp
Professionals in de jeugdzorg werken elke dag opnieuw met zeer verschillende mensen. Hoe realiseer je dan een goede en dus effectieve samenwerkingsrelatie? En hoe zorg je dat deze goed blijft? Het Lectoraat Werkzame Factoren in Jeugd- en Opvoedhulp focust op samenwerkingsvraagstukken in jeugd- en opvoedhulp.