Project

Duurzame bereikbaarheid campus Arnhem

automotive engineering gebouw campus arnhem ruitenberglaan

Filerijden vanaf de stoplichten tot aan een volle parkeerplaats. Nog net de trein voor je neus zien wegrijden en je busaansluiting missen. Het lectoraat Smart Business werkt aan oplossingen: de bereikbaarheid van de Arnhemse grote onderwijsinstellingen moet beter én duurzamer.

Snelle info

Projectleider:

Arjen van Weert

Startdatum:

1 januari 2021

Status:

Lopend

Looptijd:

Doorlopend

Aanleiding van het project

Het dagelijks aantal reizigers richting de diverse Arnhemse onderwijsinstellingen is groot en ook allemaal op dezelfde momenten: de spits. Niet verwonderlijk, maar wel problematisch. Verkeersopstoppingen en gebrek aan parkeerplaatsen voor wie met de auto reist; overvolle treinen en bussen tijdens de spits, met alle bijbehorende vertragingen; gevaarlijke verkeerssituaties bij bushaltes en op drukke looproutes. Groen moet wijken voor verkeersdoorstroom en de luchtvervuiling neemt toe. Dat moet anders. Tijd dus om met een aantal belangrijke spelers aan een oplossing te werken.  

Doel van het project

Onderwijsinstellingen uit Arnhem, overheden en OV-bedrijven gaan samen de uitdaging aan om de bereikbaarheid van de onderwijsinstellingen per fiets, OV en auto te verbeteren en te verduurzamen. 
 
De situatie rond mobiliteit in Arnhem is in kaart gebracht. Op basis van die analyse gaan de 12 projectpartners gezamenlijk inzetten op doelstellingen:  
  • Minder reizen
  • Minder reizen op de piekmomenten
  • Duurzamer reizen (met duurzamere vervoersvormen)
Het lectoraat Smart Business onderzoekt de mogelijkheden om deze ambitie waar te maken. Maar het blijft niet bij onderzoek doen – er worden ook pilots uitgevoerd, variërend van het stimuleren van ander reisgedrag, tot het ontwikkelen van elektrische bakfietsen voor het vervoer van materiaal. 
Resultaten 

Opbrengsten

Niet op de site, maar waar ook aan gewerkt is en wordt:

  • Stimuleren duurzaam reisgedrag);
  • Stimuleren van reizen buiten de (hyper)spits; 
  • De reisbeleving verbeteren; 
  • Inrichten van blended learning en roostering zodat de bereikbaarheid verbetert;
  • Toegankelijkheid van de campus verbeteren voor motorisch beperkte bezoekers.

Looproutes in kaart

Een aantal studenten van Van Hall Larenstein heeft in opdracht van projectleider Arjen van Weert (HAN) de looproutes in kaart gebracht en opnieuw ontworpen.

Campusaanpak Arnhem

Looproutes tussen OV-haltes en onderwijsinstellingen. Auteurs: T. Murk, M. Nieuwenhuis, T. van Veen en L. Zandt.

Herontwerp looproute project Duurzame Bereikbaarheid Campusaanpak Arnhem,  lectoraat Smart Business

De Uitloper

Inrichtingsplan looproute Nordlaan-Larenstein. Auteurs: A.Visser, E. van Bochove, I. van Koningsbrugge, L. van Rens en L. Schenk.

Herontwerp looproute project Duurzame Bereikbaarheid Campusaanpak Arnhem, lectoraat Smart Business

Fietsreparatiezuil

Lekker dan! Denk je sportief bezig te zijn, op de fiets naar school - wil je terug naar huis, fiets kapot! No problem, er is nu de Fietsreparatiezuil!

Op de Arnhemse HAN Campus (Ruitenberglaan 26, tussen de fietsenstalling en de hoofdingang) is een heuse Fietsreparatiezuil neergezet: ideaal om even je band op te pompen, een schroefje aan te draaien, je zadel of je stuur net even een tandje steviger vast te zetten of in hoogte te verstellen. 

Lees het nieuwsbericht over de opening hier.

De Fietsreparatiezuil bij de hoofdingang van Ruitenberglaan 26

Introductiemagazine voor (internationale) studenten

Een aparte doelgroep - vanwege de taal en vaak onbekendheid met het Nederlandse OV - zijn internationale studenten. Voor en door internationale studenten van de HAN zijn daarom introductiemagazines ontwikkeld. 

From A to M in Arnhem

Cover van studentenmagazine From A to M in Arnhem

Bloemenfiets

Voor het vervoer van bloemen naar de onderwijsinstellingen hebben studenten Industrieel Product Ontwerpen een bloemenfiets ontwikkeld.  

Prototype van de bloemenfiets

Fiets voor werkstukken en materialen Artez

Voor het vervoer van bloemen naar de onderwijsinstellingen hebben studenten Industrieel Product Ontwerpen een bloemenfiets ontworpen.  

Een van de ontwerpen voor de Artez-fiets

Meer weten? Neem contact op met:

Arjen van Weert

  • arjen.vanweert@han.nl
  • Lectoraat
     

    Smart Business

    Hoe kunnen (samenwerkende) organisaties slimme technologie toepassen om nieuwe, innovatieve bedrijfsmodellen te ontwikkelen en implementeren? Ons lectoraat zoekt naar antwoorden door het uitvoeren van ontwerpgericht en actiegericht onderzoek.