Ik wil tips
Hoe breng ik EBP in de praktijk? En hoe betrek ik mijn team erbij?
- Je bewust worden.
Hoe weet je dat het een vraag is? (filmpje) - Kijken vanuit de bewoner.
Een vraag: Hoe geven we de cliënt de regie? (filmpje)
Een vraag: Hoe vaak mag een suprapubische katheter worden vervangen? (filmpje) - Samen met het team brainstormen.
Een vraag: Welke methoden zijn er om familiecommunicatie te optimaliseren? (filmpje) - Problemen waar je tegenaan loopt in de zorg.
Een vraag: Mag je een bewoner tegen zijn wil uit bed halen? (filmpje) - Gebruik maken van uitgevoerde metingen, zoals cliënttevredenheid.
Kennis in je eigen omgeving: Resultaten cliënttevredenheidsmeting (filmpje)
Teambespreking over resultaten cliënttevredenheidsmeting (filmpje) - Met welke thema’s zijn andere teams aan de slag gegaan?
Bekijk het overzicht met voorbeeld thema's
- Je bewust worden.
Je brengt hiervoor de huidige EBP-cultuur en de bevorderende en belemmerende factoren in beeld. Sluit aan bij de dagelijkse praktijk en prioriteer factoren. De bevorderende factoren kun je versterken en de belemmerende factoren verbeteren. Bij de inventarisatie kun je deze hulpmiddelen gebruiken:
- Geef een korte presentatie over aanleiding, doel en visie van de organisatie op EBP in de zorg.
- Laat met het filmpje Wat is EBP zien dat EBP niet nieuw is. Het maakt deel uit van de dagelijkse zorg.
- Betrek het team bij de verdere ontwikkeling van de implementatie en het implementatieplan.
- Vier samen de behaalde successen.
De ontwikkeling van een EBP-cultuur vraagt om specifieke kwaliteiten binnen het team. Je hebt teamleden nodig die richtlijnen opzoeken en lezen. Teamleden die het leuk vinden bewoners te bevragen. Teamleden die kartrekker willen zijn én collega’s kunnen motiveren en enthousiasmeren. Het is belangrijk om met elkaar te praten over deze verschillende kwaliteiten. Wie is waar al goed in? Wie wil zich juist ergens verder in ontwikkelen?
Hoe kan het management helpen?
Als team kun je dit niet alleen. Je hebt draagvlak nodig van personen op belangrijke plaatsen in de organisatie. Het is belangrijk dat het (hoger) management achter de implementatie van EBP en de ontwikkeling van de EBP-cultuur staat. Het management:
- ondersteunt deze ontwikkeling en draagt het uit;
- denkt mee over de integratie van de visie op EBP binnen de visie op zorg;
- stelt de middelen beschikbaar die nodig zijn.
Zorg dus dat je voor je start met de implementatie overlegt met de Raad van Bestuur en het management. En dat ze je volledig ondersteunen bij de implementatie van EBP. Ondersteuning kunnen ze bijvoorbeeld bieden door:
- scholingen en lidmaatschap op vaktijdschriften te faciliteren;
- ruimte te maken in uren
- te stimuleren dat EBP onderdeel wordt van de dagelijkse werkzaamheden.
Bekijk ook het filmpje Voorwaarden voor het ontwikkelen van een EBP-cultuur.
Hoe kan een EBP-coach helpen?
Een EBP-coach kan kartrekker zijn bij de ontwikkeling van een EBP-cultuur. De EBP-coach is een zorgmedewerker en is (gedeeltelijk) werkzaam in de directe zorg voor bewoners. Achter het werken met EBP staan is noodzakelijk, ook kan deze coach goed samenwerken met de zorgmedewerkers in het team. Hij of zij betrekt en coacht de teamleden bij de implementatie van nieuwe ontwikkelingen.
Voorwaarden voor de EBP-coach (filmpjes):
Je voert interventies uit. En wilt inzicht krijgen in de resultaten ervan. Daarom is een voor- en nameting belangrijk. We geven een paar voorbeelden.
- Je team heeft afgesproken om de mondzorg van bewoners te verbeteren. Breng dan voor je start met de verbeteracties de mondgezondheid van elke bewoner in kaart. Dit doe je via het formulier ‘inventarisatie mondgezondheid cliënt door de verzorgende’ uit de geldende landelijke richtlijn ‘Mondzorg’ (voormeting). Breng nadat je de verbeteracties uitvoert via ditzelfde formulier de mondgezondheid opnieuw in kaart (nameting).
- Een verzorgende signaleert pijn bij een bewoner die ernstig ziek is. Breng dan met behulp van een meetinstrument de pijnscore in kaart (voormeting). Meet na de interventie, de verpleegkundige handeling zoals het geven van een pijnstiller, opnieuw de pijnscore (nameting).
Tip: wil je handig metingen uitvoeren?
- Bekijk het filmpje Getty Registraties gebruiken als meetinstrument
- Bekijk ook het overzicht met handige hulpmiddelen
Toolbox
Doorloop je dit handboek stap voor stap? Dan kom je verschillende tools tegen. Van belangrijke vragenlijsten tot filmpjes en praktijkvoorbeelden. Je vindt ze allemaal terug in de handige toolbox.