5 wegen voor gezamenlijke morele reflectie

In goeden doen

wegen in goeden doen

Hoe voer je de dialoog over goede zorg en ondersteuning samen met mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals? Bewandel de 5 verschillende wegen die ervoor zorgen dat gezamenlijke morele reflectie in de praktijk anders kan!

Wij geloven dat mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals vaker gezamenlijk betrokken kunnen zijn bij morele reflectie. Professionals doen hun best om de stem van mensen met een verstandelijke beperking en naasten goed te vertegenwoordigen. Maar soms is het best lastig in te schatten hoe een situatie door een ander wordt ervaren of zijn perspectieven moeilijk invoelbaar.

Gezamenlijke morele reflectie

Belangrijk voor dialoog over goede zorg en ondersteuning - ook wel gezamenlijke morele reflectie genoemd - is dat de overtuigingen, waarden en normen van álle partijen worden gehoord en gewaardeerd.

Maar hoe doe je dat? In het project In goeden doen hebben we ontdekt dat bestaande vormen van reflectie niet altijd voldoende uitnodigend zijn. Dit eindproduct, in de vorm van video's en een waaier, biedt 5 simpele wegen om met toegankelijke vormen aan de slag te gaan. Het is bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking, naasten en professionals. Bij alle partijen kan het initiatief liggen om gezamenlijk goede zorg vorm te geven.

Bouwen aan beweging om het samen anders te doen staat voorop. Doe je mee?
 

Introductievideo

Samen doen we het anders: doe je mee?

5 wegen

Waar hebben we het eigenlijk over?

wegen in goeden doen

Uitgangspunten voor gezamenlijke morele reflectie

cirkel in goeden doen

De weg van het anders doen

omarmen in goeden doen

Ervaringen uit dit project

in goeden doen

De weg van het implementeren

cirkel in goeden doen

Waar hebben we het eigenlijk over?

Casus
De ouders en een begeleider van Renée praten over zorg die gaat over hem. Renée is daar zelf niet bij. Voor de veiligheid van Renée hebben ze dat besloten. Ze zijn bang dat hij dat niet aankan. Maar Renée zou het fijn vinden om in overleg besluiten te nemen.
Hij wil graag gezamenlijk keuzes maken. Gezamenlijkheid is voor Renée een belangrijke waarde. Hij vindt samen overleggen eigenlijk heel normaal.
 
In de uitleg van deze filmpjes, gaan we deze situatie verder onderzoeken. Welke perspectieven doen mee in deze casus? Welke waarden staan op het spel? En hoe kan gezamenlijke morele reflectie helpen bij het bepalen wat goed is om te doen?

Uitgangspunten voor gezamenlijke morele reflectie

Van belang bij gezamenlijk reflecteren is de relatie, zodat betrokkenen met vertrouwen samenwerken.

1. Het kan wél
2. De moed om te beginnen
3. Een warm welkom
4. De relatie is het belangrijkst
5. Verken samen onbekend terrein
6. Gebruik al je zintuigen
7. Wat heb jij nodig om mee te doen op jouw manier?
8. Een veilige plek
9. Eerlijk & transparant
10. Maak gelijkwaardigheid en verschillen bespreekbaar
11. Maak plezier en leer van elkaar​
 

cirkel in goeden doen
Ervaringsoefeningen
 

De weg van het anders doen

Ervaar het samen werken aan toegankelijke vormen van morele reflectie. De 11 ervaringsoefeningen doen in verschillende groepen mensen en op verschillende momenten iets anders, maar hebben wel elk hun eigen nadruk. Allereerst is het gewoon beginnen. Wil je een welkome start maken? Zie 'Een warm welkom' op pagina 19. Is er behoefte aan het werken aan een veilig gevoel? Denk dan aan 'Mijn Krachtbron' op pagina 14. Wil je werken aan het inzetten van de zintuigen, probeer dan oefening 'Op de tast' op bladzijde 34. En kijk vooral naar alle andere oefeningen, want eigenlijk kun je met wat fantasie en moed elke oefening openen voor alle zintuigen, zodat iedereen op diens eigen manier mee kan doen. 

omarmen in goeden doen

Ervaringen uit dit project

Irene vertelt over...

In goeden doen

Niek vertelt over...

In goeden doen

Marion vertelt over...

In goeden doen

Jurre vertelt over...

In goeden doen

De weg van het implementeren

  • Hoe gaan we het samen anders organiseren?
  • Bij welke bestaande initiatieven kun je aansluiten?
  • Wat kun je anders inrichten?
  • Hoe krijgen zoveel mogelijk mensen hier toegang toe?
  • Hoe kan een naaste, iemand met een verstandelijke beperking of een begeleider hiermee aan de slag?
cirkel in goeden doen
Over het lectoraat
 

Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking

Wij doen onderzoek naar het verbeteren van een betekenisvolle verbinding met mensen met een verstandelijke beperking en hun naasten. Dit doen we met partijen uit het werkveld. We bekijken vooral hoe normatieve professionalisering van beroepskrachten kan bijdragen aan ondersteuning van deze groep.

twee mensen op blauwe bank