In het project KANSrijk: Evidence based handelen kijken we naar zelfmanagementondersteuning door fysio- en oefentherapeuten. Die ondersteuning richt zich op de geïndiceerde preventie van klachten van de arm, nek en schouder (KANS) bij werkenden.

Snelle info

Status

Afgerond

Startdatum

1 januari 2021

Looptijd

18 maanden

Subsidieverstrekker

ZonMw

Projectleider

Dr. Nathan Hutting

Aanleiding van het project

Klachten van de arm, nek of schouders (KANS) komen veel voor en kunnen het leven van mensen sterk beïnvloeden. Het is dan ook van belang dat fysiotherapeuten en oefentherapeuten mensen met KANS optimaal kunnen ondersteunen en begeleiden. Werken volgens de bestaande multidisciplinaire richtlijn voor aspecifieke KANS, het hebben van aandacht voor het werk en het integreren van zelfmanagementondersteuning, zijn belangrijk om langdurige klachten te voorkomen.

 

Doel van het project

Doelstelling van het project is het evidence based handelen van fysiotherapeuten en oefentherapeuten bij werkenden met KANS te optimaliseren, zodat zij in staat zijn om werkenden met KANS optimaal te begeleiden, waarbij zij gebruik maken de multidisciplinaire richtlijn aspecifieke KANS en expliciete aandacht hebben voor arbeidsparticipatie en het versterken van de eigen regie van de doelgroep.

Resultaten

Binnen dit project is door middel van kwalitatief (focusgroepen) en kwantitatief (vragenlijst) onderzoek gedaan naar de wijze waarop fysiotherapeuten en oefentherapeuten aandacht hebben voor het werk, zelfmanagementondersteuning bieden en gebruik maken van richtlijnen en welke verbeterpunten er zijn en welke behoeften zij hebben. Op basis van de resultaten is binnen een participatieve lerende aanpak ontwikkeld. Het project resulteerde uiteindelijk in het gebruik van een viertal projectproducten (drie elearnings en een praktijkdag). De elearning en de praktijkdag over zelfmanagementondersteuning werden geheel binnen het project, in samenspraak met therapeuten, ontwikkeld. De elearnings werden veel gebruikt, de praktijkdag werd matig bezocht. De ontwikkelde en gebruikte producten voldeden aan de behoeften van de gebruikers en over het algemeen positief werden beoordeeld.

Meer weten over dit project? Neem contact op met:

Nathan Hutting

  • Nathan.Hutting@han.nl
  • Lectoraat
     

    Arbeid en Gezondheid

    Werk dat voor mensen van waarde is. Werk dat financieel, sociaal, fysiek, mentaal en emotioneel gezond is. Dat is waar ons lectoraat zich op richt: duurzaam passend werk. Wij voeren praktijkgericht onderzoek uit rond dit thema.

    vrouwen in gesprek
    Zwaartepunt
     

    Sociaal - Fair Health

    Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.

    vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
    Blijf op de hoogte

    Abonneer op onze nieuwsbrief

    Voor actuele en betrouwbare kennis rondom zwaartepunt Sociaal - Fair Health, schrijf je in op onze nieuwsbrief om maandelijkse updates te ontvangen van de gang van zaken.