twee studenten in gesprek met docent aan tafel voor de fotoshoot van Leerlab bij Citadel

Eigentijds onderwijs steekt anders in elkaar dan traditioneel onderwijs. De focus ligt er op zelfregie en inspelen op de behoefte van de leerlingen.

Snelle info

Projectleider:

Helma Oolbekkink-Marchand

Startdatum:

1 september 2020

Status:

Lopend

Doel van het LeerLab

In ons omringende werkveld van VO en MBO zien we veel initiatieven van eigentijds onderwijs ontstaan waarin de leerling een grotere mate van zelfregie krijgt en er veel aandacht is voor maatwerk. Gezocht wordt hoe tegemoet te komen aan de individuele ontwikkeling van de leerling, waarbij ook veel aandacht is voor de persoonsontwikkeling.

Het Leerlab is een open ruimte rondom eigentijds onderwijs voor studenten, lerarenopleiders, onderzoekers en mensen uit het werkveld. Enerzijds biedt het LeerLab ruimte aan studenten om zich onder te dompelen in eigentijdse onderwijsvormen, anderzijds biedt het LeerLab ruimte voor het experimenteren en onderzoeken van eigentijdse didactiek. Deze ervaringen worden gedeeld met lerarenopleiders.

Het onderzoek

Ons onderzoeksteam monitort de ontwikkelingen en de onderzoeken die worden gedaan in Het LeerLab. De opbrengsten komen terug in de opleidingen van onze academie. En via de studenten bij de opleidingsscholen waarmee we samenwerken. 

Resultaten

Het Lectoraat Professionaliteit van leraren monitort en onderzoekt de projecten van Het LeerLab. Opbrengsten, bevindingen en resultaten die voortvloeien uit Het LeerLab worden teruggebracht in adviezen en stromen terug in het onderzijs van het werkveld en de opleidingen.  

kinderen zitten rond tafel met blokken
Maak kennis 

Team

Helma Oolbekkink

Lector Meervoudige professionaliteit van leraren
Lector Helma Oolbekkink-Marchand

Edwin Buijs

Onderzoeker
Edwin Buijs

Roel Grol

Lerarenopleider
Roel Grol, onderzoeker bij het LeerLab. Educatie

Ans Bergmans

Projectleider/Lerarenopleider
Portretfoto Ans Bergmans van het LeerLab. Educatie
Voor studenten en werkveld
 

Meedoen aan onderzoek?

Ben je student bij onze opleidingen of werkzaam in het onderwijs en wil je als onderwijsinstelling betrokken zijn? Heb je interesse mee te doen met Het LeerLab? Kijk dan eens op deze pagina en kom te weten wat een LeerLab is, wat de werkwijze is, en hoe je een bijdrage kunt leveren.

Tipi als beeldmerk voor Het LeerLab. Educatie

Nieuws en artikelen

Stage lopen in een andere onderwijswereld

In september 2022 stapt Tessa Wolbeer over de drempel van gebouw Linde van het Montessori College in Nijmegen. Linde is de unit voor leerlingen die kiezen voor Agora-onderwijs. De onderwijsvorm is compleet nieuw voor Tessa. De match blijkt perfect.

Jongen wijst op poster met docent achter hem voor de fotoshoot van Leerlab bij Citadel

LeerLab voor eigentijds onderwijs

Eigentijds onderwijs steekt anders in elkaar dan traditioneel onderwijs. De focus ligt er op zelfregie en inspelen op de behoefte van de leerlingen. Dat betekent ook iets voor de leraren: hun accent verschuift naar het coachen van leerlingen.

Kinderen in gesprek over kaartspel

Eigentijds onderwijs en onderzoek

Hoe kan onderwijs anders, eigentijdser? Dat is wat studenten, lerarenopleiders en docenten met elkaar proberen te ontdekken in het LeerLab. Natuurlijk wordt onderzocht wat werkt, en wat niet. Maar dat gebeurt nét wat anders dan anders.

Meer weten over dit onderzoeksproject?

Helma Oolbekkink-Marchand

  • Helma.Oolbekkinkmarchand@han.nl
  • Edwin Buijs

  • Edwin.Buijs@han.nl
  • Partners

    • Agora tienerschool Groesbeek
    • Buurtcollege Agora Maas en Peel
    • Buurtcollege Maas en Peel
    • Citadel College Lumen
    • Citadel College Onderwerg
    • Dendron College SOOOOOL tienerschool
    • Eligant Lyceum
    • Houtkamp College
    • Liemers Agora
    • Montessori Nijmegen
    • Panora Lyceum
    • ROC Nijmegen, locatie zorg en welzijn
    • Rijnijssel, vakgroep economie
    • Valuas College

     

    Naar het Lectoraat Meervoudige professionaliteit van Leraren

    Hoe helpen we beginnende leraren hun stuurkracht te ontwikkelen? En hoe zorgen we dat goede initiatieven op scholen niet in de onderste la belanden? Binnen ons lectoraat willen we leraren ondersteunen bij het zich voortdurend ontwikkelen. 

    meisjes kijken naar een bouwwerk dat op tafel staat en luisteren
    ALLE ACTUALITEITEN OP JE DIGITALE DEURMAT?
     

    Ieder kwartaal bundelt de Academie Educatie haar kennis en activiteiten in de digitale nieuwsbrief 'Voor het leren van vandaag en morgen!' Ontvang het laatste nieuws over o.a. onze opleidingen, events, onderzoeksresultaten en samenwerkingen een aantal keer per jaar in je inbox! Meld je aan voor de nieuwsbrief.

    jongen werkt aan tafel en docent helpt