Mondspoelmiddelen, weggespoeld geld?
Een gezonde mond is niet vanzelfsprekend: tandbederf en tandvleesontstekingen zijn veelvoorkomende problemen. Kan dagelijkse mondverzorging, ondersteund met een spoelmiddel, een bijdrage leveren aan het verbeteren van mondgezondheid?
Doel
Het doel is om tot een evidence-based advies over de toegevoegde waarde van mondspoelmiddelen te komen, dat door mondzorgprofessionals gebruikt kan worden in de dagelijkse praktijk.
Doelgroep
Mondzorgprofessionals
Aanpak
Het project bestaat uit een aantal deelstudies met verschillende onderzoeksdesigns; o.a. survey, systematic reviews en in-vitro onderzoek.
Resultaten
Publicaties:
-
Wetenschappelijk artikel: “Wat is het effect van een chloorhexidine mondspoelmiddel met of zonder antiverkleuringssysteem(ADS) op tandverkleuring en parameters van tandplaque, gingivitis en patiënt perceptie?“
-
Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde: Effect van mondspoelmiddelen met essentiële oliën op tandplaque en gingivitis.
-
Wetenschappelijk artikel: “Wat is de fluoride, pH-waarde en buffercapaciteit van commercieel verkrijgbare en op recept voorgeschreven mondspoelmiddelen in Nederland?”
Interview met Bregje van Swaaij
Webinar
Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Beweegzorg
Toetsing staat volop in de belangstelling. Het wordt voor iedereen in onderwijs duidelijker dat het anders moet én kan. Maar hoe dan precies? Het lectoraat onderzoekt wat wel en niet werkt, en ontwikkelt producten waarmee opleidingen en docententeams praktisch en doelgericht aan de slag kunnen.
De HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.