Studenten Medische Hulpverlening in operatiekleding lachen

Zorgprofessionals van de Intensive Care (IC), Spoedeisende hulp en ambulance maken vaak ingrijpende gebeurtenissen mee. Dat heeft invloed op hun welzijn en geeft mogelijk uitval. In dit project is de duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals onderzocht en een aanpak ontwikkeld voor ondersteuning

Snelle info

Status:

1 september 2021 - 1 maart 2024

Subsidie:

SIA RAAK-publiek

Projectleider

Dr. Sivera Berben (lector)

Praktische handvatten voor zorgprofessionals 

Aanleiding

In de acute intensieve zorg is de werkdruk hoog en hebben zorgprofessionals regelmatig te maken met de impact van ingrijpende gebeurtenissen. De COVID-19-crisis vergrootte deze fysieke en emotionele druk met een belangrijke factor. Het lectoraat Acute Intensieve Zorg van de HAN ontving tijdens en na de pandemie veel signalen van professionals van de ambulancezorg, spoedeisende hulp, afdelingen voor acute opname, intensive care en de daarbij betrokken HR-professionals.

  • Vraag van professionals: hoe ga je om met ingrijpende situaties waar je acuut mee te maken krijgt?
  • Verzoek van professionals: ontwikkel een toolbox met veelbelovende en practice-based interventies en acties, om in de toekomst beter om te kunnen gaan met ingrijpende situaties. De toolbox biedt handvatten voor versterking van medewerkers (amplitie), voor preventie en voor curatieve ondersteuning.
  • Het doel: duurzame inzetbaarheid vergroten voorafgaand aan, tijdens en na een crisis of ingrijpende gebeurtenis.

In de toolbox SSSH zijn lessen opgenomen die de zorg leerde tijdens de pandemie. De interventies en acties in de toolbox dragen bij aan duurzame inzetbaarheid van professionals, in de dagelijkse praktijk én in crisissituaties als tijdens de COVID-periode

Uitvoering

De toolbox SSSH is ontwikkeld door Lectoraat Acute Intensieve Zorg en Lectoraat Human Capital Innovations van de HAN, samen met partners uit de praktijk.

In het project is op verschillende manieren kennis verzameld.

  • Zo is de toolbox mede gebaseerd op een literatuurstudie naar de impact van Covid-19 op zorgprofessionals.
  • Verder gaven digitale vragenlijsten inzicht in de mentale gezondheid van zorgprofessionals in de acute en intensieve zorg na Covid-19.
  • Daarnaast werden interviews uitgevoerd met zorgprofessionals, leidinggevenden en HR-medewerkers uit de ambulancezorg, spoedeisende hulp, acute opname afdeling en intensive care. Zij deelden hun ervaringen over de impact van Covid-19 op hun mentale gezondheid.
  • Verder werden landelijk interventies, acties en kennisbronnen verzameld, die de acute intensieve zorg inzette voor duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals.

De opgehaalde informatie is gekoppeld aan knelpunten die professionals zelf ervaren hebben tijdens de Covid-19-pandemie en vertaald in praktische handvatten. De koppeling vond plaats vanuit het theoretisch kader van Duurzame Inzetbaarheid, het IGLO-model en het Huis van Werkvermogen.

Eindproducten Project Stay Safe Strong & Healthy

De opgeleverde eindproducten zijn:

Gebruik in de praktijk

Met trots kondigen wij de lancering van de website Handreiking Duurzame Inzetbaarheid aan, ontwikkeld in samenwerking met de Werkgeversorganisatie Zorg en Welzijn (WZW). De website biedt concrete tools en adviezen om zorg- en welzijnsprofessionals gezond, gemotiveerd en vitaal te houden, met als doel hun duurzame inzetbaarheid in de zorgsector te vergroten.

De site bevat een toolbox voor werknemers (zorg- en welzijnsprofessionals) en een toolbox voor werkgevers (HR-professionals), waarin praktische stappen en adviezen worden gegeven om samen te werken aan een positieve werksituatie. Dit digitale platform draagt bij aan het behoud van werkplezier, motivatie en vitaliteit binnen de sector Zorg en Welzijn.

Zorgprofessionals die zelf willen werken aan hun vitaliteit vinden op de website hulpmiddelen en adviezen om actief aan de slag te gaan. HR-professionals kunnen de toolbox gebruiken om duurzaam inzetbaarheidsbeleid binnen hun organisaties te ondersteunen en verder te ontwikkelen.

Bekijk de website op handreikingduurzameinzetbaarheid.nl voor meer informatie en toegang tot de tools. Bekijk hier het volledige nieuwsbericht.

De integrale tekst van de toolbox is ook beschikbaar in PDF document inclusief een bijbehorend implementatieadvies

Bij gebruik van elementen uit de toolbox of het implementatieadvies de volgende bron opnemen als verwijzing:

Toolbox voor zorgprofessionals
Oosterhuis M., Detaille S., Span M., Wielenga-Meijer E., Vloet L. & Berben S. (2024). Toolbox Stay Safe Strong & Healthy. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Implementatieadvies
Oosterhuis M., Detaille S., Span M., Wielenga-Meijer E., Vloet L. & Berben S.( 2024) Implementatieadvies Toolbox Stay Safe Strong & Healthy. Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Publicaties

  • Oosterhuis M., Vloet, L., Detaille S., Span M., Vermeulen H. & Berben S.(2024). Vital@Work, een nieuwe toolbox met interventies voor behoud van duurzame inzetbaarheid van zorgprofessionals in de acute en intensieve zorg, een mixed methods design. Nederlands Tijdschrift voor Medisch Hulpverleners magazine, 2024. Lees hier de vakpublicatie.
  • Oosterhuis M., Vloet, L., Detaille S., Span M., Vermeulen H. & Berben S.(2024). Vital@Work, nieuwe toolbox om vitaal te blijven als ambulancezorgprofessional. Vakblad V&VN ambulancezorg. Lees hier het artikel.
  • Ebben R., Woensdregt T., Wielenga-Meijer E., Pelgrim T., Lange de A., Berben S. & Vloet L. The impact of COVID-19 on the mental health and well-being of ambulance care professionals: A rapid review. Lees hier het artikel.
  • Oosterhuis M., Vloet L., Hoefnagel J., Knol M., Schepens E., Berben S. & Ebben R.(2022). Gezondheidstoestand van ambulanceprofessionals in Nederland na 2 jaar COVID-19 (pdf).Nederlands Tijdschrift voor Medisch Hulpverleners - vakblad NVBMH magazine, 2022 Lees hier het artikel

Contact over dit project?