The Art of Connection
Hoe verbeter je de sociale interactie tussen (oudere) bewoners in de wijk? Dit project van het Lectoraat Architecture in Health ontwikkelt hiervoor een interactieve openbare ruimte in de wijk Malburgen in de buurt Stadseidland (Arnhem).
Aanleiding
Door maatschappelijke, politieke en demografische ontwikkelingen wordt de druk op zorg voor kwetsbare thuiswonende ouderen groter. Zij hebben baat bij sociale contacten en de groei van een informeel, lokaal netwerk. Sociale interactie en onderdeel zijn van een gemeenschap zijn belangrijke voorwaarden voor het ontstaan van zo’n informeel netwerk.
Doel
The Art of Connection' heeft als doel het ontwikkelen van een interactieve openbare ruimte die bijdraagt aan het bevorderen van sociale interactie tussen bewoners, waaronder kwetsbare senioren, in de wijk Malburgen in de buurt Stadseiland in Arnhem. Hiermee draagt het project bij aan extramuralisatie van zorg voor kwetsbare senioren door het versterken van hun informele, lokale (zorg)netwerken.
Maak kennis
Ons team
Gerald Gosselink
OnderzoekerMarleen van Beuzekom
OnderzoekerMasi Mohammadi
LectorSophie Peters
Junior onderzoekerMoniek van Loon
OnderzoekerToine van Lieshout
OnderzoekerResultaten
Het project resulteert in een prototype van een interactieve openbare ruimte die bijdraagt aan het bevorderen van sociale interactie tussen bewoners van de wijk Malburgen, en het fundament van een leergemeenschap die zorgt voor een optimale verspreiding van kennis die in dit onderzoek is verkregen.
Onze partners
- Artez University of the Arts
- Hogeschool Windesheim
- Fontys Hogeschool
- Energy Floors
- Fillip Studios
- Campmatrix
- Stichting Rijnstate ziekenhuis
Achtergrond
In een iteratief proces, in co-creatie met gebruikers en andere stakeholders, wordt een prototype ontwikkeld van een interactieve openbare ruimte die sociale interactie tussen (oudere) bewoners van de wijk Malburgen faciliteert en stimuleert. Dit prototype wordt in een pilot geëvalueerd met behulp van big data, gecombineerd met observaties, interviews en expertmeetings. Door de actieve betrokkenheid van bewoners en andere (lokale) stakeholders gedurende het gehele project wordt een lerende gemeenschap gevormd die de kans op een succesvolle interventie vergroot.
Publicaties
Tijdens dit project zijn verschillende publicaties verschenen.
Het lectoraat Architecture in Health
Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek.
Samen sociaal
Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.