therapeutic VirtuAl Reality IntEgrated within physioTherapY (VARIETY)
VARIETY staat voor: therapeutic VirtuAl Reality IntEgrated within physioTherapY. De VARIETY-studie is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar fysiotherapie met therapeutische virtual reality voor mensen met ernstige chronische lage rugpijn.
VARIETY staat voor therapeutic VirtuAl Reality IntEgrated within physioTherapYVARIETY-studie. Het is een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek naar fysiotherapie met therapeutische virtual reality voor mensen met ernstige chronische lage rugpijn
Aanleiding
Mensen met langdurige (chronische) lage rugklachten blijken slechts een klein effect te hebben van fysiotherapie. Deze effecten zijn nog kleiner wanneer de pijnklachten en beperkingen ernstig zijn. Wij denken voor deze complexe groep de behandeling te kunnen verbeteren, mede door het gebruik van therapeutische Virtual Reality (VR).
Doel
We willen in een grootschalige studie onderzoeken of de fysiotherapiebehandeling bij een complexe groep van mensen met ernstige lage rugklachten verbeterd kan worden door het combineren van bestaande behandelcomponenten (oefeningen, adviezen en voorlichting) met verschillende VR-modules.
Achtergrond
Virtuel Reality kan mogelijk een belangrijke rol spelen in het verbeteren van de fysiotherapiebehandeling bij de complexe groep met de meest ernstige klachten.
Ons team
Jesper Knoop
ProjectleiderOnze partners
Dit onderzoek zal door de HAN worden uitgevoerd, in samenwerking met verschillende kennispartners: Radboudumc, Vrije Universiteit Amsterdam en Maastricht University. Daarnaast zijn patiëntenvereniging De Wervelkolom en beroepsvereniging voor fysiotherapeuten KNGF nauw betrokken. Tenslotte werken we in dit project samen met de 2 grootste VR-aanbieders in Nederland: SyncVR Medical en Reducept.
Publicaties
De ondezoekers binnen het project VARIEYT gaan onderzoeken of Virtual Reality kan helpen bij langdurige (chronische) rugklachten.
Het Lectoraat Werkzame Factoren in Fysiotherapie en Paramedisch Handelen
Toetsing staat volop in de belangstelling. Het wordt voor iedereen in onderwijs duidelijker dat het anders moet én kan. Maar hoe dan precies? Het lectoraat onderzoekt wat wel en niet werkt, en ontwikkelt producten waarmee opleidingen en docententeams praktisch en doelgericht aan de slag kunnen.
De HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.