De Arnhemse Lerende Aanpak
Voor 2050 streven we naar een klimaatneutrale, circulaire economie met 17 SDG’s voor rechtvaardige ontwikkeling. Arnhem wil wijken klimaatneutraal maken met duurzame energie en gelijkblijvende energielasten voor huurders. Samenwerking tussen sectoren en interdisciplinaire benadering zijn daarbij cru
Aanleiding
In Elderveld-Noord te Arnhem wordt een proeftuin voor energietransitie getest. Deze wijk, gebouwd tussen 1960-1979, heeft 699 huur- en 105 koopwoningen. Het doel is aardgasvrij met een warmtedistributienet op basis van thermische energie uit rioolwater en opgewaardeerd door warmtepompen.
Doel
Het doel is om een transdisciplinaire lerende gemeenschap te vormen die zich richt op meervoudige waardecreatie voor het aardgasvrij maken van de Arnhemse wijk Elderveld-Noord en leidt tot de ontwikkeling van een lerende aanpak zodat deze ook in andere wijken van Arnhem toegepast kan worden.
(Beoogde) resultaten
De beoogde resultaten zijn praktische kennis enerzijds en transformatieve kennis anderzijds (het zoeken naar een nieuwe identiteit, het opnieuw doordenken van de betekenis van de organisatie en het opnieuw formuleren van de maatschappelijke betekenis) over de aanpak van de energietransitie met een lerende gemeenschap in de pilotwijk Elderveld-Noord.
Aan het einde van het onderzoeksproject worden resultaten gepubliceerd.
Een tussenresultaat is al gepubliceerd via de conference paper Shifting Agency Positions in Health and Wellbeing Transitions in de Proceedings van SHE2024 (pp. 83-90)
Team Arnhemse Lerende Aanpak
Frits Schultheiss
docent-onderzoeker bij het lectoraat Architecture in HealthErik Jansen
lector Sociaal Duurzame PraktijkenFrank de Feijter
docent-onderzoeker Circulaire EconomieKarin Landsbergen
senioronderzoeker Lectoraat Sociale Duurzame PraktijkenGert-Jan Oud
beleidsmedewerker en docentMaurice Coen
Nyenrode Business UniversiteitPartners
- Gemeente Arnhem (Ursula van Wandelen, Annemarie Kampkuiper, Hans van Ammers, Theo van Wolfswinkel)
- Firan (Theo Voskuilen, Migual Alvares)
- Stichting Volkshuisvesting Arnhem (Aart van den Hoorn)
- Vivare (Patrick van den Bergh)
- Waterschap Rivierenland (Wobke Gerritse)
- HAN (verschillende lectoraten)
- Nyenrode Business Universiteit
- EQUANS (Ronald van der Horst)
Samen schoon
Het leefbaar houden van onze wereld vraagt om het terugdringen van de CO2-uitstoot. Dat kan groot, maar ook klein – in onze regio. We werken samen aan alternatieve, schonere energiebronnen en een economie waarin we veel meer hergebruiken. Daarvoor is samenwerking nodig en dat is een kern van focus Schoon - Sustainable Energy en Environment (SEE). Een grote, brede uitdaging die ons en de regio voorbereidt op een duurzame economie met toekomstbestendige professionals.
Het lectoraat Architecture in Health
Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek.