Leeratelier Betekenisvol contact in de wijk
Welke voorzieningen en gemeenschappen zijn er in de buurt? In hoeverre zijn die laagdrempelig en toegankelijk voor alle buurtbewoners? Dit soort collectieve vraagstukken staan in het leeratelier Betekenisvol contact in de wijk centraal.
Veel aanpakken in het sociaal domein richten zich op individuele vraagstukken; wat heeft een persoon nodig om mee te doen en kwaliteit van leven te ervaren? Dit is echter niet alleen een individuele aangelegenheid, ieders welzijn is nauw verbonden met de mogelijkheden die de omgeving biedt. In het leeratelier Betekenisvol contact in de wijk staan 'sociale infrastructuur', 'van betekenis zijn' en 'sociale inclusie' centraal. Het leeratelier is een plek waar we met partners van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen (WSDAN) in gesprek gaan, over hoe we deze thema’s samen (kunnen) oppakken, vanuit ieders eigen invalshoek.
Onze projecten
-
Welkome wijk
In iedere wijk wonen mensen met een psychische kwetsbaarheid of andere beperking. Prettig met elkaar samenleven zou heel normaal moeten zijn. Maar soms is het best lastig. In het project Welkome Wijk kijken we wat er nodig is om te komen tot een wijk waarin mensen met een beperking zich thuis voelen.
-
Gesprekskaarten Waarde van Welzijn
Hoe voer je een betekenisvol gesprek? Een gesprek dat gericht is op de wensen en mogelijkheden van de gesprekspartner. De gesprekskaarten Waarde van Welzijn bieden hiervoor uitkomst! De kaarten nodigen uit aan te wijzen welke thema’s voor zichzelf van belang zijn.
-
Wijkwaardenkaart
Professionals in het sociaal domein werken steeds vaker wijkgericht. Hoe zet je het perspectief van de buurt centraal? De Wijkwaardenkaart is een tool om een betekenisvol gesprek te voeren over de wijk, waarbij de wensen en mogelijkheden van bewoners centraal staan.
-
Meer dan steen alleen
Sociale contacten en meedoen in de buurt zijn voor veel mensen van belang om fijn te wonen. In het project Meer dan Steen Alleen wordt een renovatie of verduurzaming van huurwoningen gecombineerd met het versterken van sociale verbindingen in de buurt.
-
In de war over verwardheid
Op verschillende fronten is er steeds meer aandacht voor mensen in kwetsbare omstandigheden. Op het gebied van beleid, zoals de ambulantisering van de zorg, in de praktijk, zoals het ontwikkelen van verschillende aanpakken en in de publiciteit, rondom personen met verward gedrag.
-
Kracht van Samen
De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het Verwey-Jonker Instituut doen onderzoek in 33 buurten naar de werkzame elementen in verschillende aanpakken rondom gemeenschapsontwikkeling. Dat levert kennis op voor de buurten om verder te bouwen aan vitale gemeenschappen.
Contact over dit leeratelier
Neem voor meer informatie of vragen over het Leeratelier Betekenisvol contact in de wijk, neem contact op met:
Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit
Leeratelier Betekenisvol contact in de wijk is onderdeel van Werkplaats Sociaal Domein van Arnhem en Nijmegen. De werkplaats is verbonden aan het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit. In de Werkplaats werken we samen met ons regionale netwerk aan 'Sociale kwaliteit in de sociale basis'. Dit betekent dat we ons inzetten voor de mogelijkheden voor eenieder om te participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet.