Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen

Leeratelier Betekenisvol contact in de wijk

Studenten zitten samen op een bank, te chillen/relaxen. In gebouw K35.

Welke voorzieningen en gemeenschappen zijn er in de buurt? In hoeverre zijn die laagdrempelig en toegankelijk voor alle buurtbewoners? Dit soort collectieve vraagstukken staan in het leeratelier Betekenisvol contact in de wijk centraal.

Veel aanpakken in het sociaal domein richten zich op individuele vraagstukken; wat heeft een persoon nodig om mee te doen en kwaliteit van leven te ervaren? Dit is echter niet alleen een individuele aangelegenheid, ieders welzijn is nauw verbonden met de mogelijkheden die de omgeving biedt. In het leeratelier Betekenisvol contact in de wijk staan 'sociale infrastructuur', 'van betekenis zijn' en 'sociale inclusie' centraalHet leeratelier is een plek waar we met partners van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen (WSDAN) in gesprek gaan, over hoe we deze thema’s samen (kunnen) oppakken, vanuit ieders eigen invalshoek.

Onze projecten

  • 
Een fotoverslag van de bustour rond 2 labs- en werkplaatsen van de HAN in Oosterhout en Nijmegen-Noord

    Welkome wijk

    In iedere wijk wonen met een psychische kwetsbaarheid of andere beperking. Prettig met elkaar samenleven zou heel normaal moeten zijn. Maar soms is het best lastig. In het project Welkome Wijk kijken we wat er nodig is om te komen tot een wijk waarin mensen met een beperking zich thuis voelen.

  • Gesprekskaartjes waarde van welzijn1

    Gesprekskaarten Waarde van Welzijn

    Hoe voer je een betekenisvol gesprek? Een gesprek dat gericht is op de wensen en mogelijkheden van de gesprekspartner. De gesprekskaarten Waarde van Welzijn bieden hiervoor uitkomst! De kaarten nodigen uit aan te wijzen welke thema’s voor zichzelf van belang zijn. 

  • Foto gekregen van bindkracht10 over de wijkwaardenkaart

    Wijkwaardenkaart

    Professionals in het sociaal domein werken steeds vaker wijkgericht. Hoe zet je het perspectief van de buurt centraal? De Wijkwaardenkaart is een tool om een betekenisvol gesprek te voeren over de wijk, waarbij de wensen en mogelijkheden van bewoners centraal staan. 

  • Stockfoto voor factsheet Hart van Heteren van de minor Circulaire Economie S1 22-23.

    Meer dan steen alleen

    Sociale contacten en meedoen in de buurt zijn voor veel mensen van belang om fijn te wonen. In het project Meer dan Steen Alleen wordt een renovatie of verduurzaming van huurwoningen gecombineerd met het versterken van sociale verbindingen in de buurt. 

  • Vrouw in roze trui is in gesprek met docent tijdens de cursus acute pijn service.

    In de war over verwardheid

    Op verschillende fronten is er steeds meer aandacht voor mensen in kwetsbare omstandigheden. Op het gebied van beleid, zoals de ambulantisering van de zorg, in de praktijk, zoals het ontwikkelen van verschillende aanpakken en in de publiciteit, rondom personen met verward gedrag.

Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen
 

Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit

Leeratelier Betekenisvol contact in de wijk is onderdeel van Werkplaats Sociaal Domein van Arnhem en Nijmegen. De werkplaats is verbonden aan het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit. In de Werkplaats werken we samen met ons regionale netwerk aan 'Sociale kwaliteit in de sociale basis'. Dit betekent dat we ons inzetten voor de mogelijkheden voor eenieder om te participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet.

 

Twee jonge vrouwen praten, een met fiets