Project

De meerwaarde van Leefpatroonmonitoring

Dame thuis met domotica

Leefpatroonmonitoring voor kwetsbare cliënten in de eerstelijnszorg die graag zelfstandig thuis willen blijven wonen. Hoe kan deze technologische interventie optimaal worden ingezet?

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

1 maart 2022

Looptijd

2,5 jaar (tot 31 augustus 2024)

Subsidie

ZonMw

Projectleider

Betsie van Gaal

Status

Project 2: De Meerwaarde van Leefpatroonmonitoring

Aanleiding

Hoe Leefpatroonmonitoring in de 1ste lijn kan bijdrage om mensen met dementie langer thuis te laten wonen. Niet duidelijk is of deze interventie geschikt is voor andere doelgroepen. Vandaar dit onderzoek naar de meerwaarde van Leefpatroonmonitoring voor zelfstandig alleenwonende kwetsbare ouderen met 1ste lijnszorg. De doelgroep hiervoor zijn cliënten met multimorbiditeit en multiproblematiek die een meervoudige hulpvraag hebben.

Doel van het project

We willen inzicht krijgen in de meerwaarde van Leefstijlmonitoring voor zelfstandig alleenwonende kwetsbare ouderen met multimorbiditeit en multiproblematiek die een meervoudige hulpvraag hebben. We willen nagaan wat bij deze groep de bevorderende en belemmerende factoren zijn als zij ter ondersteuning Leefpatroonmonitoring gebruiken. Hiervoor hebben we met elkaar de volgende vier doelen vastgesteld:

  • Inzicht krijgen in de meerwaarde van Leefpatroonmonitoring voor cliënten in de eerstelijnszorg en de belemmerende en bevorderende factoren bij de inzet van Leefstijlmonitoring;.
  • Om de cliënt met Leefpatroonmonitoring te begeleiden, en daarmee bij te dragen dat deze een zo gewoon en zinvol leven leidt, dient de wijkverpleegkundigen in staat te zijn om de geregistreerde LSM-data te interpreteren en op basis daarvan dit af te stemmen met de cliënt en diens mantelzorger en dat vervolgens te verwerken in het zorgdossier;
  • Inzicht krijgen in de samenwerkingsafspraken tussen de cliënt, mantelzorger en de zorgverlener bij de inzet van Leefpatroonmonitoring;
  • Voor een duurzame inzet van Leefpatroonmonitoring wordt een toolbox ontwikkeld bestaande uit een adviesrapport gericht op verdere doorontwikkeling van Leefstijlmonitoring en instructievideo’s voor zowel cliënten, mantelzorgers als zorgverleners.

Meer info: ECN22-Def.pdf

Achtergrond

In 2021 werd in samenwerking met de partners, ZZG zorggroep en Netwerk 100, deelgenomen aan de pilot Cirkelen Rond Je Onderzoek (Hogeschool Utrecht). Tijdens deze pilot werd een gezamenlijk onderzoeksvoorstel ontwikkeld om de meerwaarde van  leefpatroonmonitoring voor zelfstandig wonende cliënten in de 1ste lijnszorg. Bij leefpatroonmonitoring registreren sensoren in huis de bewegingsactiviteiten van de cliënt. Op basis van zijn ‘eigen’ bewegingsactiviteiten geeft LSM inzicht in langzame veranderingen in het dagelijks leefpatroon.
Gedurende vier workshops ontwikkelden we met de partners het vervolgonderzoek naar de ‘Meerwaarde van leefpatroonmonitoring. Uitganspunt was hierin ‘het zo lang mogelijk een gewoon en zinvol leven kunnen leiden’ met de inzet van leefpatroonmonitoring.

Teamleden

  • Betsie van Gaal, senioronderzoeker Lectoraat Technologie voor Gezondheid
  • Marinke Barnhoorn, projectleider ZZG zorggroep
  • Trudy Jacobs, coördinator Netwerk 100
  • Maurice Magnée, Lector Technologie voor Gezondheid
  • Josien Caris, coach / trainer  HAN Academie Gezondheid en Vitaliteit
  • Jessie Janniek, docentonderzoeker (tot en met januari 2024)
  • Ilona Wilmont, onderzoeker (tot en met april 2024)

Contact over dit project?

Nieuws

Slotbijeenkomst 'meerwaarde van leefpatroonmonitoring'

Op dinsdag 18 juni vond de slotbijeenkomst van het onderzoek naar de Meerwaarde van Leefpatroonmonitoring plaats. In dit praktijkgericht onderzoek werkte het Lectoraat Technologie voor Gezondheid 3 jaar intensief samen met wijkteams van ZZG zorggroep en vertegenwoordigers van het doelgroeppanel van Netwerk 100 (onderdeel van NOEL).

Sfeerimpressie van de slotbijeenkomst.