Promotieonderzoek Andrea Bunge

Meervoudige allianties in de praktijk

promotieonderzoek eva onstenk

De samenwerkingsrelatie (ofwel alliantie) is bekend als een van de meest belangrijke algemene werkzame factoren bij een behandeling, ook binnen de jeugdzorg. Dit promotieonderzoek richt zich op allianties tussen gezinsbehandelaars en hun cliënten tijdens gezinsbehandelingen in de thuissituatie.

Snelle info

Startdatum:

September 2022

Looptijd:

4 jaar

Promovenda:

Andrea Bunge

Aanleiding van het onderzoek

Een goede samenwerkingsrelatie (ofwel ook alliantie genoemd) is bekend als een van de meest belangrijke factoren voor een positieve uitkomst van de behandeling zelf. Hoewel er al veel onderzoek is gedaan over allianties tussen één behandelaar en één cliënt, is er minder bekend over de complexiteiten rondom samenwerkingsrelaties tussen meerdere personen (meervoudige allianties).

Doel van het onderzoek

Dit onderzoek gaat met name over de vraag: Hoe ontwikkelen meervoudige allianties over de tijd heen en hoe kunnen we de alliantiedynamieken het beste in kaart brengen?

Uitvoering van het onderzoek

In dit promotieonderzoek worden verschillende methodes gebruikt om de alliantiedynamieken in kaart te brengen. Eén daarvan is de System for Observing Family Therapy Alliances (SOFTA) waarmee observeerbare alliantie-gerelateerde gedragingen onderzocht kunnen worden. Nog meer manieren die ik gebruik om allianties in kaart te brengen vind je ook op de website van Andrea:  https://www.gezamenlijk-meten.com/het-onderzoek

Inzicht krijgen op je onderlinge samenwerking, draagt bij aan succesvollere behandelingen! Hoe verkrijg je dit inzicht? Daarin ben ik geïnteresseerd.”

Resultaten van het onderzoek

Mijn doel is om een methodologische toolkit te ontwikkelen om behandelaars en familieleden handvatten te geven om hun onderlinge allianties in de praktijk te meten.

Samenwerking
 

HAN en Radboud Universiteit

Dit promotieonderzoek wordt uitgevoerd binnen het Lectoraat Werkzame Factoren in Jeugd- en Opvoedhulp (WFJO) van de HAN, in samenwerking met het Behavorial Science Institute van de Radboud Universiteit. Het onderzoek sluit aan bij de onderzoeksthema’s van het lectoraat WFJO die zich focussen op samenwerkingsvraagstukken én het perspectief en ervaringen van kinderen, ouders en hun netwerk.

in park die hand van ouder vasthoudt