Project

Slim Multi-User Energiesysteem met H2 opslag - Open Hofkerk Wolfheze

Project Open Hofkerk Wolfheze met Patricia Boogaard en Pieter Pfeiffer.
SEECE, SEE, Lectoraat Balanced Energy Systems, Academie Engineering en Automotive, Smart Energy Hub

Het kleinschalige bouwproject ‘Open Hofkerk’ in Wolfheze is dé plek voor een stap richting duurzame oplossingen en vernieuwing in de bouw.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

25-04-2022

Einddatum

28-04-2025

Looptijd

3 jaar

Subsidieverstrekker

EZK- Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie (DEI+ regeling)

Projectleider

Patricia Boogaard

Aanleiding

Het Open Hofkerk project betreft 4 appartementen, die gerealiseerd zijn in de voormalige Open Hofkerk in Wolfheze en 4 nieuwbouw-woningen. Samen delen zij slechts één aansluiting op het elektriciteitsnet. Onderzoekers van het lectoraat Balanced Energ Systems ontwikkelen slimme software die het energiesysteem kan aansturen. In het energiesysteem worden alle losse onderdelen aan elkaar gekoppeld om zo efficiënt mogelijk samen te werken. Ook stellen we een strategie voor het energiemanagement op. Het beoogde resultaat is een Smart Energy Hub waarbij opwek, opslag en verbruik van energie in balans zijn. Specifiek richt dit project zich op de ontwikkeling van een CO2-vrij verwarmings- en elektriciteitssysteem voor meer dan één gebouw (collectieve warmte en koude oplossing). Dit onderzoeksproject moet ook inzicht geven in de mogelijkheden voor toepassing van waterstof als energiedrager binnen bestaande- en nieuwbouw. 

 

Doel

Het doel is om te bepalen of de gekozen dimensionering van het ‘slim multi-user energiesysteem’ afdoende is om voor meer dan 85% zelfvoorzienend te zijn. Anderzijds is opdrachtgever Schipper Bosch geïnteresseerd in het prijsoptimalisatievraagstuk van dit systeem. Om inzicht te krijgen maakt de HAN (Lectoraat Balanced Energy Systems)  een dynamisch model van het energiesysteem. Met dit model kan bepaald worden of de gekozen dimensionering voldoet. Vervolgens is het model de basis voor het intelligente regelalgoritme en het energiemanagementsysteem (EMS) dat ontworpen wordt om te zorgen dat de gewenste functionaliteit gerealiseerd kan worden.

Aanpak

Door middel van dynamische modellering van het energiesysteem en simulaties onderzoeken studenten van de HAN of de parameters van het systeem daadwerkelijk voldoen om voor meer dan 85% zelfvoorzienend te zijn. In eerste instantie wordt het model gevoed met openbaar beschikbare data. In een later stadium kan deze data op locatie gebruikt worden om het model te valideren.

Parallel aan de activiteit worden een eerste versie van de regelaar en de software ontworpen die nodig zijn om een eerste versie van het energiemanagementsysteem op locatie te implementeren.

Vervolgens wordt het dynamisch model gebruikt in de ontwikkeling van een intelligente sturing die optimalisatie mogelijk maakt van de energiestromen. In deze sturing spelen de weersvoorspelling, de voorspelling van energieprijzen en de voorspelling van de belasting van het energiesysteem met behulp van kunstmatige intelligentie, een belangrijke rol.

Resultaten

Het energiesysteem van De Hofkerk in Wolfheze is inmiddels vertaald naar een dynamisch model met behulp van het open source programma PyPSA. Het model wordt gevoed met openbaar beschikbare data. In een later stadium kan de data op lokatie gebruikt worden om het model te valideren.

Parallel aan deze activiteit wordt de communicatie van het energiesysteem met het energiemanagementsysteem op de locatie ontworpen en gerealiseerd. De database waaruit de data opgehaald kan worden, en die gegenereerd wordt door het energiesysteem, is inmiddels ook klaar. Daarnaast is de benodigde hardware bepaald en geinstalleerd op de locatie.

 

Artikelen Slim Multi-User Energiesysteem met H2-opslag - Open Hofkerk Wolfheze

Schipper Bosch - Open Hofkerk

Project Open Hofkerk Wolfheze
SEECE, SEE, Lectoraat Balanced Energy Systems, Academie Engineering en Automotive, Smart Energy Hub

Subsidieverstrekker

Ministerie EZK - Demonstratie Energie en Klimaatinnovatie (DEI+ regeling)

Onze Opdrachtgever en Partners

Meer weten

Patricia Boogaard
patricia.boogaard@han.nl