Weipermeaat als grondstof voor ethanol en single cell protein productie
Weipermeaat is een reststroom vanuit de zuivelindustrie. Eén van de mogelijke manieren om de waarde van het weipermeaat te vergroten is middels fermentatie richting biobased building blocks zoals ethanol.
Aanleiding
Weipermeaat heeft op basis van zijn samenstelling een lage waarde in de veevoermarkt maar biedt wel perspectieven voor de basischemie: het bevat grote hoeveelheden suikers (lactose).
Doel van het project
Op basis van de resultaten zal een evaluatie van de business case plaatsvinden waarbij zowel ethanol productie als de verhoging van de nutritionele restwaarde door SCP-productie wordt meegenomen.
Werkwijze
Eén van de mogelijke manieren om de waarde van het weipermeaat te vergroten is middels fermentatie richting biobased building blocks zoals ethanol. De gist Kluyveromyces marxianus kan efficiënt lactose omzetten in ethanol waarbij tevens single cell protein (SCP) wordt geproduceerd.
In dit project zal een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd waarin oplossingen worden onderzocht voor de bestaande praktische uitdagingen bij de productie van ethanol op weipermeaat waaronder een hoge zoutconcentratie. Ook zal er onderzoek gedaan worden naar de toepassing van bijproducten.
Projectcoördinator
Richèle Wind
Associate lector, coördinator HAN BioCentreOnze partners
In het samenwerkingsverband is deskundigheid aanwezig in de hele keten vanaf de weipermeaat reststromen (Looop BV) en fermentatie met gisten (HAN BioCentre) tot aan toepassing (Beethanol BV en de Fachhochschule Münster). Het project zal deels worden uitgevoerd door studenten vanuit de HAN.
Consortiumpartners (naast de HAN)
- Beethanol
- Looop B.V.
Netwerklid
Biobased Innovations
De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.
Direct contact
Vragen over de opleiding? ASK HAN! We helpen je graag persoonlijk verder.