A Logistics Perspective on Intermediate Care in Healthcare
Intermediate Care is een concept waarbij gezocht wordt naar alternatieven voor ziekenhuiszorg, zoals het verplaatsen van ziekenhuiszorg naar een wijkkliniek. Dit project is gericht op het ondersteunen van de (door)ontwikkeling en opschaling van Intermediate Care-concepten via industrieel onderzoek.
Aanleiding en onderzoeksvragen
Ondanks dat er in diverse regio’s wordt geëxperimenteerd met Intermediate Care (IC-) concepten is er weinig kwantitatief inzicht in de zorglogistieke impact en consequenties van deze concepten. Wat is bijvoorbeeld impact op de bestaande zorgketens en zorgnetwerken in termen van bijvoorbeeld doorlooptijden, wachttijden, capaciteitsbezetting en service-level? Daarnaast is het wenselijk om, ter ondersteuning van de verdere uitrol en uitbreiding (naar bijvoorbeeld ander type patiënten), what-if scenario’s te kunnen doorrekenen.
Doel
Vanuit deze achtergrond hebben we volgende doelen gesteld:
- Het ontwikkelen van datagedreven modellen waarmee de zorglogistieke prestaties van IC-concepten voor een divers pallet aan (zelf te configureren) scenario’s kan worden gekwantificeerd.
- Het vertalen van de ontwikkelende modellen in een Decision Support System (DSS).
- Inzicht verschaffen in het zorgpad, werkprocessen en de (logistieke) performance van diverse (reeds ontwikkelde) IC-concepten.
- Het komen tot een overzicht van DO’s en DON’ts en kwantitatief onderbouwde vuistregels ter ondersteuning van de implementatie, uitrol en uitbreiding van IC-concepten.
Onderzoeksopzet
Om de doelen te bereiken hebben het project verdeeld in zeven verwante werkpakketten. Het Acute Geriatrische IC-concept (samenwerking tussen het CWZ en de ZZG) zal als vertrekpunt dienen voor de ontwikkeling en validering van de modellen en het te ontwikkelen DSS. Het DSS dient flexibel genoeg te zijn om rekening te kunnen houden met verschillende zorgketen configuraties. Bovendien moeten de modellen, wat de scenarioanalyse betreft, ook toelaten de impact te onderzoeken van een uitbreiding van het concept naar andere patiëntengroepen en zorgtypes.
Beoogde resultaten
Dit project biedt ondersteuning bij de transitie naar een kwalitatief hoogwaardig en meer betaalbaar zorgsysteem en sluit direct aan bij de ambities en uitgangspunten die geformuleerd zijn in het Integraal Zorgakkoord (IZA) 2023. Daarnaast biedt het zorgorganisaties ook de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de (potentiële) meerwaarde van datagedreven logistiek ter ondersteuning van strategische vraagstukken.
Dit project zal tevens leiden tot de volgende concrete producten:
- Datagedreven modellen waarmee de zorglogistieke prestaties van IC-concepten voor een divers pallet aan (zelf te configureren) scenario’s kan worden gekwantificeerd.
- Een Decision Support System (DSS).
- Een overzicht van DO’s en DON’ts en kwantitatief onderbouwde vuistregels ter ondersteuning van de implementatie, uitrol en uitbreiding van IC-concepten.
Partners
Logistiek en Allianties
Ons lectoraat werkt via onderzoek aan slimme en innovatieve oplossingen voor de uitdagingen van morgen en overmorgen. We ondersteunen bij onderwijsinnovatie en de slimme verduurzaming van logistieke infrastructuren en bedrijfsprocessen.
KennisDC Logistiek
KennisDC Logistiek is een landelijk samenwerkingsverband. Een open innovatie- en netwerkorganisatie die stimuleert, inspireert, verbindt, deelt, versnelt, faciliteert, organiseert en realiseert. Het doel van de samenwerking is een betere en intensievere interactie te realiseren tussen ondernemingen, overheden, onderwijs- en onderzoeksorganisaties.