Connecting Fibers
Valorisatie van vezelachtige biomassa (reststromen) in biobased bouwtoepassingen
Aanleiding
“Volledig circulair in 2050” dat is het doel voor de Nederlandse economie. De transitie naar de circulaire en biobased economie voor energie en materialen is essentieel om dat doel te bereiken. Duurzaam geproduceerde materialen op basis van hernieuwbare bronnen zoals biomassa moeten worden ontwikkeld.
Doel en werkwijze
Een van de industrieën die de noodzaak van transitie erkent, is de bouwsector. Momenteel zijn er een aantal biobased bouwconcepten beschikbaar die beweren meer dan 95% biobased te zijn. Aangezien de huidige harsen en lijmen, die worden gebruikt om paneelplaten te produceren (zoals cross laminated timber (CLT)), allemaal synthetisch worden geproduceerd, zijn biobased harsen en lijmen (en bindmiddelen) een van de ontbrekende schakels voor de bouwsector om 100% biobased te worden. In de literatuur worden verschillende oplossingen beschreven voor harsen/lijmen/bindmiddelen die zijn gebaseerd op de biomoleculen lignine en cellulose die overvloedig aanwezig zijn in vezelige biomassa, maar deze producten zijn (nog) niet op de markt verkrijgbaar.
Tegelijkertijd zijn er verschillende vezelige biomassa-zijstromen beschikbaar waarvoor toepassingen met hogere toegevoegde waarde worden gevraagd. Deze zijstromen zijn perfecte bronnen van lignine en cellulose en zijn daarom zeer geschikte bronnen om de basis te vormen voor biobased harsen/lijmen/bindmiddelen. Ze moeten echter worden aangepast om de gewenste functionaliteiten te verkrijgen.
De probleemstelling van dit project, gebaseerd op de vraag naar valorisatie van vezelige zijstromen en de behoefte aan biobased bouwmaterialen, is "Hoe kunnen we vezelige biomassa (zijstromen) valoriseren in biobased bouwtoepassingen." Deze probleemstelling is vertaald in het onderzoeksdoel. Het doel van dit onderzoek is om een biobased hars, lijm of bindmiddel te ontwikkelen voor de productie van paneelplaten op basis van de zijstromen van vezelige/lignocellulosebiomassa die voldoet aan de eisen van de bouwsector met betrekking tot VOC-emissies en waterbestendigheid, zodat het bijdraagt aan een gezonde leefomgeving.
Onze partners
Consortiumpartner (naast de HAN)
- Bambulogic Europe B.V.
- Boerboom Hout B.V.
- Exegi IP Management B.V.
- Hendriks Bouw en Ontwikkeling B.V.
- Hooijer Groen & Verhuur B.V.
- MyQb B.V.
- Pantanova B.V.
- Radboud Universiteit
- Saba International B.V.
- Stichting KennisCentrum Circulaire Bouw
Biobased Innovations
De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.