Connecting Fibers

Het doel van dit project is om op basis van biomassa reststromen van bamboo, miscanthus, vezelhennep of snoeihout een biobased lijm te ontwikkelen voor toepassing in plaatmateriaal zoals CLT of spaanplaat om de bouw te helpen volledig biobased te worden.
Nederland wil in 2050 100% circulair zijn. Hiervoor is de transitie naar een biobased economie essentieel. De bouwsector is bezig om die transitie te maken. Er zijn al bouwconcepten beschikbaar die grotendeels biobased zijn maar op het gebied van lijmen moet nog een slag gemaakt worden. Dit project helpt daarbij.
Aanleiding
Het doel voor 2050 is om volledig circulair te zijn. De transitie naar een circulaire en biobased economie is essentieel om dit doel te bereiken. Daarom moeten er meer materialen ontwikkeld worden op basis van hernieuwbare bronnen zoals biomassa of biomassa nevenstromen. Een van de gebieden die de relevantie van dit onderwerp erkennen is de bouwindustrie. Er komen steeds meer bouwprojecten waarbij biobased gebouwd wordt. Er wordt geclaimd dat deze gebouwen voor 95% biobased zijn. Op dit moment worden de lijmen die gebruikt worden voor de productie van houten panelen, zoals CLT (Cross Laminated Timber) nog synthetisch geproduceerd. Om de bouwindustrie voor 100% biobased te maken, zijn er dus biobased lijmen (of bindmiddelen) nodig.
Tegelijkertijd zijn er verschillende vezelachtige biomassa’s of nevenstromen van biomassa’s beschikbaar waarvoor gezocht wordt naar hoogwaardigere toepassingen. Deze biomassa’s bevatten lignine en cellulose op basis waarvan biobased harsen/lijmen/ bindmiddelen ontwikkeld kunnen worden. De lignine en/of cellulose moeten daarvoor wel chemisch gemodificeerd worden om de gewenste eigenschappen te krijgen.
Op basis van bovenstaande wordt in dit project gewerkt aan het valoriseren van vezelachtige biomassa (of biomassa nevenstromen) voor toepassing in de bouwindustrie.
Doel
Het doel van dit project is om een biobased hars/lijm/bindmiddel te ontwikkelen voor de productie van plaatmateriaal gebaseerd op de nevenstromen van vezelachtige/lignocellulose bevattende biomassa welke voldoet aan de eisen van de bouwindustrie wat betreft de sterkte, VOC uitstoot en water resistentie.
Werkwijze
Dit project wordt uitgevoerd door het lectoraat Biobased Innovations in samenwerking met de Academie Built Environment.
In de literatuur zijn verschillende oplossingsrichtingen beschreven voor de productie van biobased harsen/lijmen/bindmiddelen op basis van lignine en cellulose. Deze literatuur vormt het startpunt voor dit onderzoek.
Uitgaande van de vezelachtige biomassa’s van onze partners (bamboe, vezelhennep, miscanthus en gemalen en gewassen snoeihout) wordt een methode ontwikkeld en geoptimaliseerd voor de extractie van lignine en/of cellulose. Om deze optimalisatie te kunnen volgen, zijn ook de analysemethodes hiervoor opgezet moeten worden. In de volgende fase van het project zal op basis van de geëxtraheerde lignine en/of cellulose een hars worden ontwikkeld waarbij de lignine/cellulose chemisch gemodificeerd wordt. Vervolgens zal op basis van de biobased hars een lijm geformuleerd moeten worden. Hierbij wordt ook onderzocht wat de invloed is van het gebruik van verschillende biomassa’s als uitgangspunt.
Tot slot zal er een houten paneel (zoals CTL of CLB) gemaakt worden gebruik makend van de biobased lijm. De fysische eigenschappen van het paneel zullen bepaald en geoptimaliseerd worden zodat deze voldoet aan de eisen van de bouw.
Onze partners
- Bamboologic
- Pantanova
- Miscancell
- Hooijer Renkum
- Saba Adhesives
- MyQB
- Hendriks Bouw en Ontwikkeling
- Boerboom
- KennisCentrum Circulaire Bouw
- Advies: FNWI-Radboud Universiteit
Biobased Innovations
De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.
