Dat Smaakt Naar Meer
Voeding en mondgezondheid hangen met elkaar samen. Diëtisten en mondhygiënisten geven aan dat zij graag beter gebruik maken van elkaars expertise. Echter, zij weten op dit moment onvoldoende van elkaars deskundigheid en weten elkaar niet te vinden en hebben ze handvatten nodig te hebben om deze samenwerking vorm te geven.
Doel
Het doel van dit project is om te komen tot betere interprofessionele samenwerking tussen diëtisten en mondhygiënisten te komen omtrent voeding en mondgezondheid. Op deze manier ontstaat er betere signalering van problemen en afstemming van preventie en zorg met betrekking tot voeding en mondgezondheid.
De centrale vraag is: Hoe kunnen diëtisten en mondhygiënisten onderling en met andere professionals in de wijk beter samenwerken om de (preventieve) zorg van gezondheidsproblemen rond voeding en mondgezondheid te verbeteren? In dit project vormen diëtisten en mondhygiënisten in een wijk duo’s die met elkaar meelopen om zo inzicht te krijgen in elkaars expertise. Tevens pakken ze samen een vraagstuk op rondom voeding en mondgezondheid. Dit proces en de samenwerking wordt structureel gevolgd om tot aanbeveling te komen over een goede samenwerking.
Ons team
dr. Elke Naumann
Associate lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
dr. Vanessa Hollaar
Onderzoeker
Mirjam Steenstra MSc
Docent onderzoeker
Prof. Dr. Marian de van der Schueren
Lector Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
Onze partners
- Hogeschool Utrecht – Lectoraat Innovaties in de Preventieve Zorg
- Nederlandse Vereniging voor Mondhygiënisten (NVM)
- Nederlandse Vereniging van Dietisten (NVD)
Het Lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl
Ons lectoraat onderzoekt wat de rol is van de diëtist in het veranderende zorglandschap. Hoe geven zij het beste invulling aan nieuwe manieren van werken? We dragen daarnaast bij aan innovatie van voedings- en diëtetiekzorg in Nederland.
De HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.