Project Diëtisten klaar voor 2023

Lees meer over de resultaten van het project Diëtisten klaar voor 2023 van het lectoraat Voeding, Diëtetiek en Leefstijl aan de HAN

Projectbeeld KIEM: Diëtist-2030

Uit de ontwerpbijeenkomsten blijkt dat de toekomstbestendige diëtist naast het goed behandelen en begeleiden van cliënten of patiënten ook andere vaardigheden nodig heeft. De twee belangrijkste thema’s die naar voren kwamen zijn:

  1. Samenwerking op cliënt- en netwerkniveau (zowel mono-, multi- als interdisciplinair) en
  2. Datamanagement (hoe krijg je jouw administratie zo op orde dat je effecten kunt onderzoeken?).

Hoewel deze vaardigheden als belangrijk worden erkend door diëtisten, passen ze niet altijd op het prioriteitenlijstje vanwege de ervaren tijdsdruk en de afstand tot de directe cliëntenzorg. Er is behoefte aan oplossingen die aansluiten bij de diversiteit van diëtistenpraktijken.

Er zijn al veel regionale en nationale initiatieven, zoals het programma ‘Organisatiegraad’, dat een concrete invulling geeft aan ‘de juiste zorg op de juiste plek’, en de verschillende ROS-netwerken (Regionale Ondersteuningsstructuur), die bijdragen aan het beter organiseren van regionale samenwerkingen.

De recent gepubliceerde richtlijn Diëtistische Dossiervoering is een van de ontwikkelingen die het makkelijker maakt om vanuit praktijkdata de kwaliteit van de diëtistische behandeling aan te tonen en te gebruiken als reflectietool.

Gesprekken met de praktijk tonen aan dat deze initiatieven soms ver afstaan van de dagelijkse werkzaamheden van diëtisten. Daarbij wordt de professionaliseringstijd door diëtisten vaak ingezet gericht op direct cliëntzorg, denk daarbij aan het volgens van post-hbo onderwijs gericht op specifieke ziektebeelden of doelgroepen en bijv. doormiddel van intervisie met collega’s.

Daarom hebben we geconcludeerd dat extra professionaliseringsaanbod specifiek gericht op de thema’s samenwerken en datamanagement niet passend is. Het is passender om deze thema’s op een laagdrempelige manier te integreren in het bestaande post-hbo onderwijs, zodat deze trainingen beter aansluiten bij wat een toekomstbestendige diëtist nodig heeft. Dit creëert bewustwording en bouwt een brug tussen inhoudelijke specialisatie en initiatieven die de zorg toekomstbestendig maken.

Door werkvormen binnen het huidige HAN Leven Lang Ontwikkelen-aanbod (LLO-aanbod) aan te passen, kan de extra tijdsinvestering van cursusleiders en cursisten minimaal blijven, terwijl de bewustwording van doelmatig werken wordt gemaximaliseerd. Met als doel om de afstand tussen regionale en nationale initiatieven gericht op het toekomstbestendig maken van de zorg te verkleinen.   

De thema's samenwerken en datamanagement kunnen d.m.v. beschreven leeractiviteiten, ontwikkelt met en door diëtisten uit de praktijk, geïntegreerd in het bestaande LLO-aanbod. Hierbij ligt de focus op het laagdrempelig inzetten van deze thema's om de professionalisering en ontwikkeling van diëtisten te bevorderen. 

Met deze leeractiviteiten hopen we diëtisten beter voor te bereiden op de toekomst en hen in staat te stellen hun belangrijke rol in de zorgsector te blijven vervullen, in lijn met de visie van IZA en NVD 2030. Daarnaast stimuleren we op deze manier onderlinge kennisuitwisseling en discussie over deze onderwerpen, om als beroepsgroep voortdurend in ontwikkeling te blijven.


Ga terug naar de projectpagina Diëtisten klaar voor 2023.