RENEW 2.0: Beter Doen door Beter Laten
Ouderen met meervoudige en complexe problemen blijven langer thuis wonen. Hierdoor ontstaat druk in het schaarse werkveld van wijkverpleegkundigen. Het terugdringen van zorg zonder toegevoegde waarde in de thuissituatie is een belangrijke stap naar veiligere en duurzamere zorg.
Aanleiding
Recente inzichten laten zien dat een deel van de zorg die wordt geleverd in de wijkverpleging geen toegevoegde waarde heeft voor cliënten. Met deze zorg moeten we terughoudend zijn, omdat het tijd en middelen verspilt, en kan leiden tot onnodige belasting van de cliënt én zorgverlener.
Doel van het project
In dit project worden in 35 teams wijkverpleging van twee zorgorganisaties ‘Beter-laten’ zorg teruggedrongen via een eerder ontwikkelde praktijkgerichte aanpak, waarbij teams eigenstandig, maar onder begeleiding van een coach aan de slag gaan. Het terugdringen van dergelijke ‘Beter-Laten’ zorg is een van de pijlers van passende of ‘Beter-Doen’ zorg. Het levert tijdswinst op, verhoogt de kwaliteit van zorg en cliëntveiligheid en draagt bij aan werkplezier en duurzamere zorgverlening.
Resultaten
Verschillende partners hebben de resultaten over dit onderwerp gepubliceerd.
- TVZ: Dossier gepaste zorg
- Zorgvisie: Passend Wijkverpleging
- Vilans: Onnodige Zorg terugdringen
- Vilans: Renew douchen
- V&VN: Dag douchen, dag met washandje wassen
Maak kennis
Getty Huisman-de Waal
Associate Professor, RadboudumcMinke Nieuwboer
Lector WijkverplegingDorien Oostra
OnderzoekerBenjamin Wendt
OnderzoekerJacqueline Theunissen
OnderzoekerSaskia Sleijster
OnderzoekerJoke Jongen
OnderzoekerOp bezoek bij Pantein
Lectoraat Wijkverpleging
De transformatie naar het betaalbaar en toegankelijk houden van de zorg en naar het geven van de juiste zorg op de juiste plek. De eerstelijns zorg speelt hierin een cruciale rol. De beroepsuitoefening van (aanstaande) zorgprofessionals krijgt hierdoor een nieuwe invulling. Het lectoraat Wijkverpleging buigt zich over deze vragen.