Bloem op scherm

Veel verpleeghuizen in Nederland hebben één of meerdere slimme interactieve ruimten (zoals nagebouwde treincoupés, tovertafels en interactieve vloeren) geïnstalleerd voor hun bewoners met dementie. Echter, ze lijken kort na installatie te verstoffen en weinig gebruikt te worden.

Snelle info

Start

15 april 2024

Status

Lopend

Looptijd

4 jaar

Subsidieregeling

SIA Raak PRO

Projectleiders

Coosje Hammink en Masi Mohammadi

Aanleiding

Steeds meer wordt ingezien dat de zorgomgeving een belangrijke rol speelt in het handhaven van kwaliteit van leven met dementie en het voorkomen van onbegrepen gedrag (bijv. agressie, apathie). In lijn met de verschuiving van een voornamelijk medisch naar een psychosociaal model voor zorg zijn steeds meer voorbeelden te zien van (geïntegreerde) technologie die de bewoner beoogt te stimuleren: cognitief, psychisch, sociaal of fysiek.

Doel

‘Ruimte voor Adoptie’ is een project om het adoptieproces van slimme interactieve ruimten voor mensen met dementie onder zorgprofessionals in verpleeghuizen te onderzoeken en vergroten. Daarmee zouden deze slimme interactieve ruimten een middel kunnen zijn om de druk op de formele of informele zorg op termijn te verminderen. De onderzoeksvraag van dit voorstel is dan ook: wat is ervoor nodig om de acceptatie en gebruik van slimme interactieve ruimten door zorg- en welzijnsprofessionals te verhogen/vergroten? 

Achtergrond

Door technologische ontwikkelingen zoals sensortechnologie, Internet of Things, Big Data en Artificial Intelligence is het creëren van balans tussen zorgkostenverlaging, minder belasting voor het zorgpersoneel en meer zeggenschap en stimulatie van de eindgebruiker ook steeds beter mogelijk. Tevens is tegenwoordig het welbevinden van de eindgebruiker steeds meer centraal komen te staan. 

voorbeeld van sensortechnologie. Een bloem op scherm

Resultaten

Samen met Hogeschool Windesheim, Hogeschool Zuyd, TU Eindhoven, Vilans en een 6-tal zorginstellingen kijken we zowel naar de intentie om de slimme ruimten te gebruiken als naar het daadwerkelijke gebruik in de praktijk. In een zogenoemde ‘learning community’ worden de uitkomsten met elkaar en externe partijen gedeeld, om zo te komen tot aanbevelingen voor de praktijk.

Team Ruimte voor Adoptie

Masi Mohammadi

Lector
Lector Architecture in Health Masi Mohammadi.

Coosje Hammink

Onderzoeker
Portret Coosje Hammink met blauwe achtergrond

Ruth Bles

Onderzoeker
Ruth Bles

Contact

Mensen met dementie uitdagen

Het HAN lectoraat Architecture in Health onderzoekt de komende 4 jaar wat ervoor nodig is om de acceptatie en het gebruik van slimme interactieve ruimten door zorg- en welzijnsprofessionals te verhogen/vergroten.

Mensen in een nagemaakte treincoupé

Het lectoraat Architecture in Health

Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek. 

architecture in health. Living labs
Zwaartepunt
 

HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.

Blijf op de hoogte!
 

Ieder kwartaal bundelt de Academie Built Environment de meest interessante verhalen in de digitale nieuwsbrief Built-Up. Lees mee over onze onderzoeksresultaten, afstudeerders, samenwerkingen met het werkveld, events en meer. Meld je aan voor de nieuwsbrief!