Achtergrond
Achtergrond
Diverse verpleeghuizen hebben Slimme interactieve ruimten zoals slimme interactieve vloeren, muren of ‘beleefkamers’. Deze worden vaak beschouwd als ruimten met sensoren (vaak ingebed in de omgeving, wearables en/of via slimme camera’s) die sensorische feedback geven aan gebruikers, zoals beelden of muziek. Deze kunnen enerzijds ingezet worden als ‘tool’ bij activiteiten (zoals dagbesteding of therapie) en anderzijds geïmplementeerd worden in gemeenschappelijke ruimten om een bepaalde ‘beleving’ of ‘ervaring’ op te roepen.
Eerste evaluaties over deze ruimtes laten positieve reacties van zorgprofessionals, bewoners en mantelzorgers zien en rapporteren een positief effect op (onbegrepen) gedrag van de persoon met dementie. In de praktijk blijkt, uit de vraagarticulatie ten behoeve van dit voorstel, dat deze ruimten vaak na een tijdje ‘verstoffen’; de ‘inbedding’ of ‘borging’ van deze slimme interactieve ruimten lijkt niet te hebben plaatsgevonden.
Het lectoraat Architecture in Health
Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek.
HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.