SCEPA

Scaling up the energy poverty approach

Zonnepanelen op daken in regio Nijmegen/Arnhem.

Een grote en urgente uitdaging. Dat zegt de EU over het tegengaan van energiearmoede. Uit EU-onderzoeken in 2021 blijkt dat momenteel 125 miljoen Europeanen energiearmoede ondervinden. Door recente (geopolitieke) gebeurtenissen schieten energieprijzen omhoog, waardoor de situatie verslechtert.

Maatregelen om energiearmoede te verminderen zijn beschikbaar, maar zijn alleen toepasbaar in lokale omstandigheden en kunnen niet alle (groeiende) doelgroepen bereiken. Vooral moeilijk bereikbare kwetsbare huishoudens vragen om maatwerk. Energiearmoede is vaak slechts een van de meervoudige sociale problemen waarmee huishoudens te maken hebben en moet daarom integraal worden aangepakt.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

23 maart 2023

Looptijd

23 maart 2023 – 30 juni 2027

Subsidie

Interreg NWE (aanvullende subsidie: Provincie Gelderland; Gemeente Arnhem)

Projectleider

Lead partner is gemeente Arnhem; projectleider voor HAN: dr. Erik Jansen, lector Sociale Duurzame Praktijken

Aanleiding

De aanpak van energiearmoede wordt op verschillende plaatsen verschillend vorm gegeven. In dit project wordt gewerkt aan het ontwikkelen van een integrale aanpak, ondersteund door bijpassen instrumentarium waarmee (lokale) overheden hun beleidsstrategie adequaat kunnen vorm geven vanuit de nieuwste inzichten in wetenschap en praktijk.

Doel

Opschalen van aanpakken om energiearmoede tegen te gaan.

Uitvoering

SCEPA (Scaling up the Energy Poverty Approach) wil bijdragen aan een rechtvaardige en inclusieve energietransitie door meer kwetsbare huishoudens te betrekken en energiearmoede te verlichten en verminderen. Binnen de partnergebieden in Noord-West Europa (NWE) ondervinden momenteel meer dan 3,5 miljoen huishoudens energiearmoede. In plaats van het wiel opnieuw uit te vinden, verzamelt en verbetert SCEPA bestaande effectieve energiearmoede aanpakken om initiatieven op te kunnen schalen. Stakeholders in het project leren van elkaar en delen de best practices om tot een gezamenlijk ontwikkeld handelingskader te komen.

Dit kader geeft genuanceerde details over wat werkt voor specifieke doelgroepen in specifieke woongebieden in NWE. Het handelingskader wordt gebruikt voor de ontwikkeling en verbetering van lokale actieplannen voor de partnerregio's en -steden. Tijdens de uitvoering worden 3 soorten pilots met 13 soorten interventies getest gericht op meer dan 105.000 huishoudens. Door deze activiteiten te monitoren en evalueren wordt het handelingskader geüpdatet en gedeeld met SCEPA's community of interest voor replicatie. Op deze manier profiteren kwetsbare huishoudens in de partnergebieden, overheden en organisaties buiten het SCEPA-consortium die hun aanpak van energiearmoede willen opschalen.

In het project is de HAN verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het gezamenlijk handelingskader, de ontwikkeling van een daarbij ondersteunend adaptief data-platform en toolbox, en de monitoring en evaluatie van de praktijkacties van de partners om energiearmoede te bestrijden. In het project werken Academie Mens en Maatschappij (AMM) en Academie IT en Mediadesign (AIM) nauw met elkaar samen en zijn ook Academie Financieel-Economisch Management (AFEM), Academie Built Environment (ABE) en Academie Engineering en Automotive (AEA) betrokken.

Resultaten

De resultaten van het project zijn te vinden op de centrale projectwebsite van SCEPA: https://scepa.nweurope.eu/

Projectpartners

Dit project wordt gefinancierd door de Europese Unie (zie onderstaande afbeelding).

Logo van het project Scaling Up the Energy Poverty Approach (SCEPA)
Meer weten over SCEPA? 

Neem contact op