TUFUCOL - Fungal Colorants
TUrn FUngi potentials into a COLorful future
Aanleiding
De wereldwijde markt voor kleurstoffen zal naar verwachting € 86,76 miljard bereiken in 2030, waarbij de meerderheid van deze kleurstoffen afkomstig is van niet-hernieuwbare aardolie. Het productieproces van synthetische kleurstoffen en de residuen ervan kunnen aanzienlijke problemen veroorzaken voor het milieu en de gezondheid. In het licht van deze zorgen is er een groeiende interesse in natuurlijke kleurstoffen als een duurzaam alternatief. Schimmelkleurstoffen zijn een van de veelbelovende kandidaten.
Doel van het project
Historisch gezien zijn schimmelkleurstoffen voor verschillende doeleinden gebruikt. De industriële productiviteit, schaalbaarheid en toepassingsmogelijkheden van schimmelkleurstoffen moeten echter nog volledig worden onderzocht. Veel Nederlandse kleine en middelgrote ondernemingen (MKB) zijn met name geïnteresseerd in schimmelkleurstoffen, maar de beperkte ervaring en kennis van deze nieuwe producten creëert een kloof tussen onderzoek, grondstoffen en markten. Om deze kloof te dichten, is het essentieel om de productie van schimmelkleurstoffen vanuit zowel technische als economische invalshoeken te onderzoeken. Dit betekent dat een multidisciplinaire aanpak nodig is, inclusief verbeteringen van de fermentatieopbrengst, opschaling van extractie en ontdekking van toepassingen. Deze benaderingen vereisen specifieke deskundige kennis en faciliteiten die niet gemakkelijk toegankelijk zijn voor het MKB. Daarom stelt het TUFUCOL-consortium voor om, door de expertise van 2 hogescholen, 1 academisch instituut, 8 MKB- en 2 brancheorganisaties te combineren, sets van onderzoeken uit te voeren die bijdragen aan de industrialisatie van schimmelkleurstoffen in dit project.
Werkwijze
Het consortium zal zich richten op blauwe en oranje kleurstoffen die door twee verschillende schimmels worden geproduceerd als prototypes, en zal opschalings- en non-foodtoepassingstesten uitvoeren in industriële omgevingen. De resultaten zullen helpen om het technologische en economische potentieel van schimmelkleurstoffen als een duurzaam alternatief voor huidige synthetische bronnen te schatten. De ontwikkeling van een prototype businesscase voor schimmelkleurstoffen zou kunnen bijdragen aan het behalen van het klimaatneutrale doel door de afhankelijkheid van niet-hernieuwbare hulpbronnen te verminderen en milieuvervuiling te verminderen. Dit zal bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.
Projectcoördinator
Miaomiao Zhou (MNEXT)
Onze partners
Consortiumpartner (naast de HAN)
- BioscienZ B.V.
- CCT-Oss
- CompositesNL
- DuurzaamGoed
- Ft Innovations (FtI) B.V.
- KNN Advies B.V.
- Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen
- Paperfoam Holding B.V.
- Stichting Bio Imagineering Lab (BIOMA)
- Stichting Kiemt
Netwerkleden
- Looop B.V.
- PeelPioneers B.V.
Biobased Innovations
De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.