Veerkrachtig Ouder Worden
In dit leeratelier pakken we met samenwerkingspartners vraagstukken rondom veerkrachtig ouder worden. Het betrekken van verschillende generaties van inwoners is daarbij essentieel. In het leeratelier staat leren door te doen centraal. Hierbij kunnen inwoners en professionals zelf tot actie komen.
Door de vergrijzing neemt het aantal ouderen die langer thuis (willen) blijven wonen én ondersteuning nodig hebben toe, terwijl er niet voldoende professionals zijn om deze ondersteuningsvragen op te vangen. Samen staan we dan ook voor de opgave om de ondersteuning voor thuiswonende ouderen anders te organiseren.
Ouder worden is een veranderingsproces dat vraagt om aanpassingsvermogen van ouder wordende mensen, zodat ze kunnen omgaan met uitdagingen en tegenslagen die komen kijken bij het ouder worden. Veerkracht ontstaat in de wisselwerking tussen individuen en hun omgeving, waarbij mensen een beroep (leren) doen op de hulpbronnen in hun omgeving.
Onze projecten
-
Ondersteunende leefomgeving
- Samen bouwen aan ondersteuning in de buurt via (voorzorg)cirkels
- Dementievriendelijke samenleving - mee blijven doen in sociale verbanden
- Betrekken van minder goed bereikbare groepen - hoe doe je dat?
-
Voorbereiden op ouder worden
- In gesprek over ouder worden via organiseren van collectieve bijeenkomsten- Inzet van sociale technologie - professionaliseringsthema -
Welzijn voor zorg
- Sociaal arrangeren - ouderen met geheugenklachten en kwetsbaarheden zo lang mogelijk thuis laten wonen
- In beweging blijven - Living lab Dukenburg - kwetsbare ouderen meer laten bewegen
Contact over dit leeratelier
Neem voor meer informatie of vragen over het Leeratelier Veerkrachtig Ouder Worden, neem contact op met:
Samenwerking
Dit leeratelier is onderdeel van Werkplaats Sociaal Domein van Arnhem en Nijmegen. De werkplaats is verbonden aan het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit, het lectoraat Wijkverpleging en de Zorgalliantie. In de Werkplaats werken we samen met ons regionale netwerk aan 'Sociale kwaliteit in de sociale basis'. Dit betekent dat we ons inzetten voor de mogelijkheden voor eenieder om te participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet, waarbij voor ons de focus ligt op dat de oudere mens mee doet en ertoe doet, zodat kwaliteit van leven wordt vormgegeven.