HyTROS
HyTROS is een R&D-project van GroenvermogenNL met als primaire doelstelling om bij te dragen aan een veilige en betrouwbare waterstofinfrastructuur, het potentieel voor hergebruik van offshore pijpleidingen te beoordelen en de risico's van grootschalige waterstofopslag te verminderen.
Het project wordt uitgevoerd door een consortium van 32 partijen uit onderzoek en industrie. De onderzoeksactiviteiten zijn verdeeld in vijf nauw verwante hoofdtaken:
• Infrastructuur
• Offshore
• Grootschalige opslag
• Veiligheid, standaardisatie en regelgeving
• Opschaling en systeemintegratie
De HAN-onderzoeksgroep Balanced Energy Systems (BES) is actief betrokken bij de taken Infrastructuur en Opschaling en systeemintegratie.
Aanleiding
Waterstof wordt gezien als een cruciaal element in de energietransitie. Nederland wil in 2030 4GW aan elektrolysecapaciteit bereiken voor de productie van groene waterstof. Dit doel vereist een aanzienlijke uitbreiding van de opslag- en transportinfrastructuur. Belangrijke kwesties zijn onder meer het bepalen in hoeverre het bestaande aardgassysteem, zowel onshore als offshore, kan worden hergebruikt voor waterstof, het identificeren van componenten die opnieuw moeten worden ontwikkeld en het waarborgen van veiligheid en publieke steun. Het HyTROS-project richt zich op het onderzoeken en ontwikkelen van oplossingen voor deze uitdagingen.
Doelen
In Taak 1 werkt HAN samen met het Nederlandse nationale metrologie-instituut VSL en de Radboud Universiteit aan de ontwikkeling en het testen van analytische oplossingen en instrumenten voor betrouwbare meting van onzuiverheden, evenals aan de ontwikkeling van goedkope sensoren voor H₂-kwaliteitsbewaking. Dit omvat het ontwerpen en valideren van een bemonsteringsinstrument voor waterstofbemonstering op locatie en vervolgens het verzamelen van relevante veldmonsters voor analyse om de waterstofkwaliteit te bepalen.
In Taak 3 werkt HAN samen met het bedrijf Fluidwell aan technologische verbeteringen voor de integratie en opschaling van elektrochemische compressie met PEM-elektrolyse en aan de ontwikkeling van energiebeheersystemen voor hybride elektrolyzer-energiesystemen, met als doel de Levelized Cost of Hydrogen (LCOH) te minimaliseren.
Subsidieverstrekker
HyTROS is onderdeel van Groenvermogen, een Nationaal Groeifinancieringsprogramma dat zich richt op het versnellen van een goed functionerende markt voor industrieel gebruik van groen.
Het programma is verdeeld in zeven werkpakketten. Het HyTROS-programma is het resultaat van werkpakket 2: Transport en opslag van waterstof. Voor het HyTROS-project is er een subsidie van € 14 miljoen plus € 4 miljoen toegepast onderzoek en verdere ontwikkeling. Het HyTROS-project is een initiatief waarbij partijen uit onderzoek en industrie betrokken zijn.
Partners
University of Groningen, Radboud University, Delft University of Technology, Eindhoven University of Technology, Wageningen University, University of Amsterdam, University of Twente, Utrecht University, CWI, Erasmus University Rotterdam, Leiden University, HAN University of Applied Sciences, Hanze University of Applied Sciences, TNO, Deltares, VSL, HyET E-Trol, Shell Global Solutions International, N.V. Gasunie, EBN, Nobian Industrial Chemicals, Allseas Group SA, Worley Netherlands, DNV Netherlands, Netbeheer Nederland, SKF, Neptune Energy, Voyex, Aliaxis, Fluidwell, TAQA Energy, ONE-Dyas.