COOK3R
De COOK3R is een slimme, interactieve kookplaat, die mensen met dementie bij het kookproces begeleidt. De COOK3R faciliteert de gebruiker om zoveel mogelijk handelingen zelf te doen, wanneer nodig ondersteunt deze tijdens het koken door middel van gesproken instructies en licht en/of geluidsignalen.
Aanleiding
In Nederland is een groeiende groep ouderen en ook een groeiende groep ouderen met dementie. Vanwege beleid van de overheid en omdat mensen met dementie dat willen woont het merendeel van deze mensen thuis. In Nederland zijn tienduizenden mensen die leven met dementie ondervoed (Boot, Van den Broek & Lautenbach, 2017).
Doel
De COOK3R stelt thuiswonende ouderen met dementie in staat om ondanks hun beperking op een veilige manier langer zelfstandig thuis te kunnen blijven koken.
Doel van de verschillende onderzoeken is te achterhalen aan welke eisen van cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals de COOK3R moet voldoen om zo goed mogelijk te kunnen ondersteunen bij het koken.
Achtergrond COOK3R
We onderzoeken op voor manier de signalering en instructies van de COOK3R moeten worden ingericht zodat deze zo goed mogelijk aansluit bij de wensen en behoefte van de gebruiker.
Resultaten
Er zijn 3 verschillende subsidieprojecten afgerond
- Innofest: op een camping de COOK3R getest met mantelzorgers.
- Kiem HBO: gebruikerstesten bij mensen thuis met prototype met stap voor stap instructies op een tablet.
- COOK3R SIM: gebruikerstesten bij mensen thuis met prototype die eigen manier van koken stimuleert en instructies geeft wanneer nodig.
Team COOK3R
Liesbet Rabbinge
OnderzoekerEric Groen
OnderzoekerToine van Lieshout
OnderzoekerSubsidievertrekkers
- SIA KIEM HBO
- SIA Innofest
- StITPRO
Het Lectoraat Architecture in Health
Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek.
Samen sociaal
Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter en voelen zich minder gezond. Daar willen we met focus Sociaal - Fair Health verandering in brengen. Hoe? Door in onderwijs en onderzoek aandacht te vragen voor die verschillen. We verbinden alle kennis die de HAN in huis heeft en betrekken partners uit de praktijk. Samen kunnen we verschil maken.