Experiment Arnhem Immerloo Schuldenvrij
In de Arnhemse wijk Immerloo wordt in 1 keer de schuld opgekocht van 40 tot 60 financieel kwetsbare huishoudens. De HAN onderzoekt het experiment Immerloo Schuldenvrij door de ervaringen van de deelnemende huishoudens centraal te stellen.
Schulden hebben een verwoestend effect op mensen. Ze veroorzaken stress, leiden tot multiproblematiek in gezinnen, gezondheidsproblemen, isolement en ook de ontwikkeling van kinderen heeft eronder te leiden. De Gemeente Arnhem wil deze spiraal doorbreken. Daarom voert het Nationaal Programma Arnhem-Oost het experiment Immerloo Schuldenvrij uit. Hierbij worden de schulden van 40 tot 60 huishoudens in Immerloo II (Malburgen-Oost), in 1 keer opgekocht met behulp van een opkoopfonds. Om generatiearmoede tegen te gaan, kijken ze eerst naar gezinnen met kinderen.
Twee fasen
Het project duurt van eind 2023 tot en met eind 2026 en bestaat uit twee fasen:
Fase 1 | in de eerste fase wordt bij 50 gezinnen ‘de Doorbraakmethode’ ingezet om schulden op te kopen. Deelnemende gezinnen committeren zich aan professionele hulp startend in fase 2. De eerste fase duurt een jaar.
Fase 2 | in de tweede fase wordt op basis van de methodiek ‘Mobility Mentoring’ gewerkt aan toekomstperspectieven van het gezin. De vragen en behoeften van de gezinnen zijn hierin leidend. Deze fase duurt twee jaar.
Nationaal Programma Arnhem Oost heeft het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit gevraagd om kwalitatief onderzoek te doen naar de invloed van deze experimentele aanpak op de gezinnen, bij te dragen aan een tussentijds leerproces en aan een analysekader voor bestaanszekerheid.
Onderzoeksvragen
In het onderzoek staan de onderstaande vier vragen centraal:
1. Zijn de gezinnen die deelnemen aan het traject daadwerkelijk geholpen na afloop van de interventie?
2. Wat zijn volgens de gezinnen de werkzame elementen en waar zitten verbeterpunten die vragen om tussentijdse bijstelling?
3. Hoe draagt de interventie bij aan bestaanszekerheid en welk kader is bruikbaar om bestaanszekerheid te analyseren?
4. Wat zijn de kosten en baten van de interventie?
Aanpak
Bij dit onderzoek gaat het om zowel een kwalitatieve evaluatie van effecten van de interventie vanuit het perspectief van de gezinnen (onderzoeksvraag 1) en een actiegerichte benadering waarbij we tussentijds de aanpak evalueren en daar waar nodig bijstellen (onderzoeksvraag 2). Daarnaast worden de perspectieven van gezinnen geanalyseerd, waardoor meer zicht ontstaat op de invloed van de interventie op verschillende aspecten van bestaans(on)zekerheid (onderzoeksvraag 3).
Inzet ervaringsdeskundigen
Het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit vindt het belangrijk om goed aan te sluiten bij de behoeften en belevingswereld van mensen waar het om gaat en deze mensen aan te laten sluiten bij het onderzoek dat wij doen. Daarom betrekken wij in het gehele onderzoeksproces mensen met ervaringskennis en/of ervaringsdeskundigen (bij het onderzoeksontwerp, bij de voorbereiding van de interviews, de uitvoering en de analyses). Dit vergroot zowel de betrouwbaarheid als de laagdrempeligheid van het onderzoek.
Eerst jarenlang leven met schulden en stress, en nu is het opeens weg. Dan is je hoofd niet zomaar leeg. Daar moeten we rekening mee houden.”
Contact
Neem voor meer informatie contact op met:
- Carinda Jansen (carinda.jansen@han.nl)
- Janneke Lakerveld (janneke.lakerveld@han.nl)
- Bibi Ansari (bibi.ansari@han.nl)
Versterken van Sociale Kwaliteit
Michelle van der Tier is senior onderzoeker bij het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit. Rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en menswaardigheid zijn de centrale waarden van sociale kwaliteit. Het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit is gericht op sociale kwaliteit als middel om achterstellingen te doorbreken. Wij willen de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.