Headerfoto Onderzoek lectoraat Biodiscovery HAN BioCentre bioreactor

Verwerking van kantoenafval tot natuurlijke kleurstoffen.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

Mei 2024

Looptijd

Een jaar

Subsidie

KIEM GoChem

Projectleider

Laura Claret Fernández
L.ClaretFernandez@han.nl

Aanleiding

De textielindustrie staat voor een aanzienlijke uitdaging op milieugebied, aangezien er jaarlijks 45 miljoen ton aan afvalkatoentextiel wordt gegenereerd, waarvan 75% wordt verbrand of naar stortplaatsen wordt gestuurd, wat schadelijk is voor het milieu. Bovendien is 67% van de kledingstukken gemaakt van plastic vezels, en wanneer ze op stortplaatsen worden gedumpt, verandert 5% ervan in microplastics die op ons bord kunnen belanden.

Doel van het project

Het project heeft als doel het innovatieve proces van Consortiumpartner Chicfashic te optimaliseren en op grotere schaal te testen met de hulp van HAN BioCentre. Dit initiatief is in lijn met de Nederlandse overheid en EU-regelgeving die textielrecycling verplicht stelt in 2050.

Werkwijze

Consortiumpartner Chicfashic stelt een innovatief biotechnologisch proces voor om deze problemen aan te pakken door plastic vezels te recupereren en te recyclen, terwijl natuurlijke vezels worden omgezet in biogebaseerde moleculen. Deze moleculen worden vervolgens gebruikt als secundaire grondstoffen om biogebaseerde pigmenten voor textiel te produceren. De gebruikte technologie is gepatenteerd en er worden geen giftige chemicaliën gebruikt. Ook komen er geen schadelijke afvalwater- of dampen vrij. Door natuurlijke kleurstoffen weer in de textielproductie te integreren, draagt de technologie bij aan een verschuiving naar een meer circulaire en duurzame textielindustrie.

Onze partners

Consortiumpartner (naast de HAN)

  • Chicfashic
lectoraat
 

Biobased Innovations

De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.

Algemene foto bermgras