From waste to taste
Fermenteren van afgekeurde tomaten tot een verkoopbaar en heerlijk product.
Aanleiding
Ongewenste Nederlandse tomaten vertegenwoordigen jaarlijks 7000 ton tomatenafval. Gezien de uitdaging die voedselverspilling wereldwijd vormt en het feit dat Nederland in 2050 circulair wil zijn, is het belangrijk om een manier te vinden om deze tomaten weer te circuleren in de voedselketen.
Doel van het project
Een manier om deze tomaten terug te brengen in de voedselketen is door middel van fermentatie. Het doel is om het proces te optimaliseren en een eindproduct te creëren dat aantrekkelijk, circulair en lekker is. Dit nieuwe product zal bijdragen aan de verduurzaming van ons voedselsysteem.
Onze partners
Consortiumpartner (naast de HAN)
- Keep Food Simple
- Kramer Koolmeesters
Network member
- Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB)
lectoraat
Biobased Innovations
De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.