Project

Groene keuzes in de Acute Intensieve Zorg, in 5 stappen naar verbetering

Afval in de acute intensieve zorg

De zorg zorgt voor 7,3% van de Nederlandse CO2 uitstoot. Doel van dit project is om zorgprofessionals goed onderbouwde, praktische handvatten voor CO2-reductie te geven, welke kunnen bijdragen aan het maken van meer duurzame keuzes binnen de behandeling.

Snelle info

Projectleiding:

dr. Sivera Berben, lector Acute Intensieve Zorg

Startjaar:

1 september 2024

Status:

Subsidie:

RAAK PUBLIEK

Looptijd:

Tot 1 september 2024 (24 maanden)

Aanleiding

De zorg draagt mede bij aan de totstandkoming en het in stand houden van de klimaatcrisis. Maar liefst 7,3% van de CO2-uitstoot in Nederland is afkomstig uit de zorg, dat is evenveel als de CO2-uitstoot van Tata Steel en de kolencentrale van de Eemshaven samen. Specifiek het domein van de acute intensieve zorg is van nature instensief van karakter. Niet alleen qua inhoud van zorgverlening en de inzet van hooggespecialiseerde zorgprofessionals, maar ook als het gaat om het zorgproces dat zich kenmerkt door een relatief hoog energie- en (disposable) materialen- en grondstoffengebruik.

Doel van het project

Doel van dit project is om zorgprofessionals goed onderbouwde, praktische handvatten voor CO2-reductie te geven, welke kunnen bijdragen aan het maken van meer duurzame keuzes binnen de behandeling. We brengen met zorgprofessionals de (in)directe CO2 uitstoot van een zorgproces in kaart met de Life Cycle Assessment (LCA) methode. Tevens onderzoeken we hoe een prototype serious game, ontwikkeld voor en door zorgprofessionals, kan bijdragen aan

  • het vergroten van draagvlak en bewustzijn
  • het verminderen van de handelingsverlegenheid
  • het veranderen van duurzame (lokale) werkpraktijken.

We betrekken zorgprofessionals actief bij alle werkpakketten, zodat zij gaan zien waar verduurzaming mogelijk kan zijn en ze daar handvatten voor krijgen. We beogen dat zorgprofessionals deze transformatie ook zelf gaan doorvoeren.

Contact over dit project?