Project TKP

Herstel na totale knieprotheseplaatsing bevorderen door snelle voorspelling

Projectbeeld Herstel TKP

Hoe kunnen fysiotherapeuten in een vroeg stadium het herstel van patiënten na een totale knieprotheseplaatsing accuraat voorspellen, zodat zij de behandeling tijdig kunnen bijstellen om vertraagd herstel te voorkomen?

Snelle info

Projectleider:

Jesper Knoop

 

Startdatum:

1 januari 2024

Looptijd

2 jaar

Status:

Lopend

Subsidie

SIA (KIEM)

Aanleiding

Totale knieprotheseplaatsingen (TKPs) zijn één van de meest uitgevoerde operaties in Nederland. Na een TKP doorlopen vrijwel alle patiënten een postoperatief fysiotherapietraject in de eerste lijn om het herstel te bevorderen. Desondanks verloopt dit herstel bij een aanzienlijke groep (20-30%) niet goed: bij hen vindt terugkeer naar dagelijks functioneren, werk en sport vertraagd of geheel niet meer plaats.

Fysiotherapeuten en ook andere professionals zijn momenteel niet goed in staat om te voorspellen hoe het herstel zal verlopen. Indien fysiotherapeuten dit herstel in een zo vroeg mogelijk stadium in het revalidatietraject accuraat kunnen voorspellen, zouden zij op basis hiervan de behandeling tijdig kunnen bijstellen om daarmee het (vertraagde) herstel te bevorderen. 

Doel

Met dit 1-jarige KIEM-project willen wij een belangrijke stap zetten in het vroegtijdig in het revalidatietraject kunnen voorspellen van het lange termijnherstel na een knieprotheseplaatsing.  

Doelgroep

Mensen die een TKP hebben ondergaan, fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen. 

Aanpak

Binnen een nieuw samenwerkingsverband van kennis- en praktijkpartners op dit terrein, zullen wij eerst de meest kansrijke voorspellende patiëntkenmerken (voorspellers) selecteren op basis van literatuur (werkpakket 1) en op basis van praktijkervaringen van patiënten, fysiotherapeuten en orthopedisch chirurgen (werkpakket 2).

Vervolgens zal de Landelijke Database Fysiotherapie gebruikt worden om te verkennen of met deze geïdentificeerde patiëntkenmerken het lange termijnherstel voorspeld kan worden (werkpakket 3). Tenslotte zal, naast oplevering van de eindproducten (artikel, presentatie, ‘short list’ met kansrijke voorspellers), de voorbereiding voor een groot vervolgonderzoek gestart worden (werkpakket 4). 

Maak kennis 

Ons team

Jesper Knoop

Onderzoeker Jesper Knoop

Projectleider

Anke van den Broek

testimonial anke van den broek master musculoskeletale revalidatie

Onderzoeker

Bart Staal

Lector Bart Staal

Lector

Partners

  • LUMC (Prof.dr. Thea Vliet Vlieland en dr. Maaike Gademan) 
  • Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (Jacqueline Lof) 

Het Lectoraat Werkzame Factoren in de Beweegzorg

Toetsing staat volop in de belangstelling. Het wordt voor iedereen in onderwijs duidelijker dat het anders moet én kan. Maar hoe dan precies? Het lectoraat onderzoekt wat wel en niet werkt, en ontwikkelt producten waarmee opleidingen en docententeams praktisch en doelgericht aan de slag kunnen.

die een oudere man met gewichten helpt
Zwaartepunt
 

De HAN staat voor Health

Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.