Kombucha en Biobased leer in één proces

Headerfoto Onderzoek lectoraat Biodiscovery HAN BioCentre analytische chemie

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

Mei 2024

Looptijd

Een jaar

Subsidie

KIEM GoFood

Projectleider

Richèle Wind
richele.wind@han.nl

Aanleiding

Kombucha drank is een gefermenteerde thee en biedt een gezond alternatief voor suikerhoudende dranken. Tijdens het fermentatieproces vormen de micro-organismen naast de vloeistof een biofilm bestaande uit bacterieel cellulose. Bij Kombucha brouwers ontstaat deze biofilm als een reststroom die tot op heden niet wordt gebruikt.

Doel van het project

BIOMA Lab heeft een procedé ontwikkeld om de biofilm te prepareren in een materiaal dat waterafstotend en geurloos is. Door beide productieprocessen te combineren en te optimaliseren, kan een meer rendabel en duurzamer proces worden opgezet voor het brouwen van Kombucha samen met een biobased leer product uit een reststroom vanuit de Nederlandse levensmiddelenindustrie.

Onze partners

Consortiumpartner (naast de HAN)

  • BIOMA Lab
  • Untamed Kombucha
lectoraat
 

Biobased Innovations

De onderzoekers van het lectoraat Biobased Innovations, voorheen Biodiscovery, voeren, samen met studenten, praktijkgericht onderzoek uit. Dit onderzoek richt zich op de vraag hoe we verantwoord en slim gebruik kunnen maken van de levende natuur. We onderzoeken hierbij de gehele keten van biodiscovery.

Algemene foto bermgras