Een oudere die in gesprek is met een hulpverlener in de thuissituatie

Behandeling van cognitieve stoornissen via geneesmiddelen of preventie gericht op slechts één leefstijlfactor is niet effectief gebleken. Maar mensen met cognitieve problemen willen wel graag weten wat ze zelf kunnen doen om achteruitgang te vertragen.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

1 april 2024

Looptijd

4 jaar

Subsidie

Health Holland*

Projectleider

  • Minke Nieuwboer (HAN)
  • Marcel Olde Rikkert (Radboudumc)

Het samenwerkingsproject is medegefinancierd met PPS-toeslag die door Health-Holland, Topsector Life Sciences & Health, beschikbaar is gesteld aan de Samenwerkende Gezondheidsfondsen ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. Aanvullende financiering is verkregen via bijdragen van gezondheidsfondsen.

Aanleiding van het project

Eerder onderzoek wijst uit dat een gepersonaliseerde aanpak bij mensen met cognitieve problemen een positief effect heeft. In Nederland is een dergelijke aanpak nog niet voorhanden. In dit project wordt een gepersonaliseerde leefstijlinterventie ontwikkeld, die door wijkverpleegkunde bij mensen thuis wordt uitgevoerd.

Doel van het project

In dit project ontwikkelen we een gepersonaliseerde leefstijlinterventie door de meest relevante risicofactoren te kiezen per individu die effect heeft op cellulaire ontstekingsactiviteit. Het gaat hierbij om onder andere slaap, fysieke, sociale en cognitieve activiteit, voeding, alcohol of gehoor. De interventie zal mede worden ontwikkeld met input vanuit het lectoraat Versterken Sociale Kwaliteit. Wijkverpleegkundigen ontvangen eerst een training en gaan dan deze interventie uitvoeren bij mensen thuis die (beginnende) cognitieve problemen ervaren.

Daarnaast wordt gaan we een zelfmonitoring ontwikkelen en testen waarbij door herhaalde metingen efficiënter het cognitieve functioneren wordt bijgehouden. Hiermee kunnen we het effect van de ontwikkelde gepersonaliseerde leefstijlinterventie aantonen. 

Teamleden

HAN

 

Radboudumc

 

Anne Harderwijk, Phd student

Marcel Olde Rikkert, Radboudumc, afdeling Geriatrie

Dorien Oostra, Post-doc onderzoeker

Colin Schoenaker, PhD student 

Jose Peeters, onderzoeker

Rianne de Heus, Post-doc onderzoeker

Minke Nieuwboer, lector wijkverpleging

 

 

Contact over dit project?

Minke Nieuwboer

Lector Wijkverpleging

  • lectoraat-wv@han.nl
  • Lectoraat Wijkverpleging