Operatie Ontmoetingsruimte
De HAN wil met partners zoals Talis naar woonconcepten kijken die aansluiten op de nieuw ontstane behoeften van (kwetsbare) huurders. Zodat ze in co-creatie voor deze groeiende groep passender huisvesting kan bieden waardoor de samenredzaamheid en vitaliteit van woongemeenschappen toeneemt.
Aanleiding
In de praktijk blijkt het succes van ontmoetingsruimten nogal te verschillen. Sommige ruimten worden druk bezocht terwijl andere onbenut blijven. We onderzoeken daarom op welke wijze ruimtelijke, technologische en sociale middelen kunnen worden ingezet om het gebruik van ontmoetingsruimten, en de contacten die hierin plaatsvinden tussen bewoners, te kunnen bevorderen.
Doel
Het doel is om bestaande ontmoetingsruimten optimaal te benutten om contact tussen bewoners en gebruik van de ruimten te bevorderen en te komen tot ontwerprichtlijnen en ontwerpconcepten die Talis kan gebruiken bij het (her)ontwikkelen van ontmoetingsruimten.
Achtergrond
Met literatuuronderzoek brachten we in kaart welke sociaal-ruimtelijke factoren van invloed kunnen zijn op het gebruik van een ontmoetingsruimte en op de interactie die tussen bewoners in deze ruimte plaatsvindt.
Resultaten
De resultaten tot nu toe hebben allereerst inzichtelijk gemaakt wat de verwachtingen zijn die binnen woningcorporaties leven; verwachtingen over ontmoetingsruimtes, de kansen om bewoners nog meer betrokken te krijgen door het actief stimuleren van ontmoeting en de problemen die worden opgemerkt in de praktijk van alledag en die nog aandacht behoeven.
Team bouwen aan zelf- en samenredzaamheid
Masi Mohammadi
LectorNienke Moor
Senior onderzoekerRuth Bless
OnderzoekerHet lectoraat Architecture in Health
Wat maakt dat mensen zich goed voelen? Het onderzoek van ons lectoraat sluit aan bij maatschappelijke uitdagingen op het gebied van active and healthy living. Wij doen wetenschappelijk, maar altijd praktijkgericht onderzoek.
HAN staat voor Health
Met Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Mensen met een laag opleidingsniveau of inkomen leven korter én hebben een minder gezonde levensverwachting. In ons onderwijs en onderzoek hebben we aandacht voor deze verschillen, dit willen we doorgeven aan alle (toekomstige) professionals.