Betekenisvolle ontmoetingsplekken in de wijk

Werken aan plekken van verbinding

Mensen in park, plekken van verbinding

Hoe versterken we de kwaliteit van de sociale infrastructuur? Hoe kunnen sociaal werkers de sociale waarde van de openbare ruimte vergroten? Wat zijn de behoeftes onder buurtbewoners en hoe kunnen deze worden vormgegeven? Hiernaar doen de HAN en Zuyd Hogeschool de komende 2 jaar onderzoek. 

Snelle info

Periode

Okt 2024 - okt 2026

Projectleider

Michelle van der Tier

Subsidie

Regieorgaan SIA

Versterken van sociale infrastructuur

In het door SIA gefinancierd Raakonderzoek ‘Werken aan plekken van verbinding’ gaan we sociaal werkers ondersteunen in het versterken van de sociale infrastructuur in wijken en dorpen. Een sterke sociale infrastructuur zijn fysieke plekken en organisaties die sociale interactie in het dagelijks leven vormgeven. Dit is belangrijk voor sociale interacties, gemeenschapsontwikkeling en de sociale cohesie. Ontmoetingsplekken spelen daarin een belangrijke rol, maar we weten ook dat niet alle plekken per definitie betekenisvol zijn. We kijken daarom bewust naar kwaliteit. Is een plek voldoende inclusief en toegankelijk? Wat kan een sociaal werker hierin betekenen?

Uit eerder onderzoek van de HAN en een brede raadpleging van het werkveld kwam naar voren dat sociaal werkers meer bewust bekwaamd willen zijn in de functie die de publieke ruimte kan hebben in het stimuleren van ontmoetingen en hoe dit versterkt kan worden. In het project gaan we daarom investeren in manieren om de sociale infrastructuur in wijken en dorpen te versterken.

In gesprek met bewoners over plekken van verbinding

De centrale vraag in dit project is ‘Hoe kunnen sociaal werkers in samenwerking met bewoners en andere partners de kwaliteit van sociale infrastructuur in wijken verbeteren?’ Om hier antwoord op te vinden gaan onderzoekers, in samenwerking met ervaringsdeskundigen en professionals in gesprek met bewoners. Dan doen we aan de deur en op centrale plekken.

We gebruiken de ‘Wijkwaardenkaart’ om te onderzoeken welke plekken inwoners waardevol vinden en wat deze sociale waarde dan is. Ook staan we stil bij wat inwoners graag anders of meer willen in hun wijk of dorp. De resultaten worden in een informatiebijeenkomst teruggekoppeld aan de buurt. Onderzoekers en ervaringsdeskundigen gaan dan in gesprek met bewoners over de concrete acties die zij nodig achten voor het verbeteren van de sociale infrastructuur in hun buurt. Zo blijven bewoners ‘in the lead’.

Beloftevolle strategieën voor het versterken van sociale infrastructuur

Naast dat we vertrekken vanuit het perspectief van inwoners gaan we ook bestaande kennis bundelen en vertalen naar beloftevolle strategieën in onder andere een ‘hacketon evenement’. Sociaal werkers geven namelijk aan op dit moment onvoldoende handvatten te hebben om betekenisvolle ontmoetingen in de publieke ruimte te stimuleren. We gaan daarom samen met professionals strategieën in de praktijk uitproberen en evalueren. Dat doen we op drie locaties: Weert, Lingewaard en in Nijmegen in samenwerking met de lokale welzijnsorganisatie, de woningbouwcorporatie en de gemeente.

Fair health
 

Sociaal Werkers als linking pin

"Vaak wordt gedacht dat buurthuizen en wijkcentra de belangrijkste ontmoetingsplekken zijn. Daar gebeurt het, die sociale interactie. Terwijl uit eerder onderzoek blijkt dat plekken als de koffiehoek in de supermarkt of de snackbar net zo goed van betekenis zijn. Beleidsmedewerkers en sociaal werkers hebben dit soort informele ontmoetingsplekken niet altijd in het vizier. Wij – en daarmee bedoel ik het lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit van de HAN en het lectoraat Sociale Integratie van Hogeschool Zuyd – willen op zoek gaan naar de relatie tussen de ruimtelijke omgeving en sociale verbinding in wijken en buurten. Hoe kun je de fysieke ruimte zo inrichten dat je de sociale interactie bevordert en verbetert? En daarmee het welzijn van inwoners vergroot."

Portret Michelle van der Tier
Lectoraat
 

Versterken van Sociale Kwaliteit

Michelle van der Tier is senior onderzoeker bij het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit. Rechtvaardigheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en menswaardigheid zijn de centrale waarden van sociale kwaliteit. Het Lectoraat Versterken van Sociale Kwaliteit is gericht op sociale kwaliteit als middel om achterstellingen te doorbreken. Wij willen de kwaliteit van leven van mensen verbeteren.

met kind op bankje, met drinken