ouder echtpaar met zorgverlener aan tafel

De methodiek Persoonsgericht Samen Beslissen werkt bij ouderen met een kwetsbare gezondheid in de huisartsenzorg en op de polikliniek geriatrie. Maar werkt het ook goed in de wijkverpleging? Dat gaan we onderzoeken!

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

1 oktober 2024

Subsidie

ZonMw: Kennisprogramma Langdurige Zorg en Ondersteuning 2023 – 2027 (LZO II)

Projectleiders

Ruth Pel (HAN) Annemarie Koopman (Vilans)

Aanleiding van het project

Steeds meer ouderen blijven thuis wonen met zorg uit de WLZ. De wijkverpleging staat voor uitdagingen: waardevolle zorg leveren, meer ouderen helpen met hetzelfde aantal zorgverleners, en werkplezier behouden. De methodiek ‘Persoonsgericht samen beslissen met ouderen’ kan hier verschil maken, maar wordt nog niet toegepast. Dit project wil de meerwaarde aantonen door implementatie bij ZZG Zorggroep, ondersteund door HAN, Vilans en Radboudumc.

Doel van het project

Het project heeft als doel te onderzoeken hoe de methodiek ‘Persoonsgericht samen beslissen met ouderen’ kan worden ingezet door de wijkverpleging voor het samenstellen en evalueren van zorgarrangementen bij WLZ-zorg thuis. Daarnaast wordt onderzocht in welke mate deze methodiek leidt tot zorg en begeleiding die beter aansluit bij de kwaliteit van leven van ouderen en hun naasten, en wat het effect is op de inzet van wijkverpleegkundige zorg en werkplezier.

Het project volgt het Medical Research Council (MRC) framework voor het ontwikkelen van complexe interventies. De methodiek wordt aangepast aan de context van de wijkverpleging LZ en de haalbaarheid wordt onderzocht in drie teams WVP-LZ. Na training van zorgverleners en implementatie van de Samen Beslis Hulp (SBH) wordt de interventie uitgerold naar vijf andere teams. De impact van de interventie wordt onderzocht en bij positieve resultaten wordt de werkwijze geborgd en verspreid binnen ZZG Zorggroep en daarbuiten.

Resultaten

De resultaten van het project worden verwacht binnen een jaar na de implementatie van de methodiek. De beoogde uitkomsten zijn WLZ-zorg thuis die meer waarde toevoegt aan het leven van cliënten en naasten, efficiënter is door het inzetten van niet-zorg oplossingen, en leidt tot meer werkplezier in de wijkverpleging. De kennis die in dit project wordt ontwikkeld, is relevant en bruikbaar voor alle organisaties in Nederland die WLZ-zorg thuis aanbieden.

Teamleden

HAN Vilans Radboudumc ZZG Zorggroep Clientvertegenwoordiger
Ruth Pel, bijzonder lector Samen Beslissen Annemarie Koopman, projectleider Yvonne Schoon, hoogleraar 'De juiste zorg voor de juiste oudere' Fred Wolters, Projectleider innovatie en teamondersteuningen 1ste lijn

Fifi Groenendijk, Netwerk 100

Dorien Oostra, Post-doc onderzoeker        

Samenwerkingspartners

Contact over dit project?

Expertises

  • Ouderenzorg
  • Onderzoek en validatie
Blijf op de hoogte van het lectoraat Wijkverpleging
 
bijeenkomst wijkatelier lindenholt- man legt hand op hand student