Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen

Versterken verbinding sociaal, medisch en zorgdomein

Buurtbewoner

Hoe kunnen professionals uit het sociale, medische en zorgdomein meer en beter samenwerken, zodat buurtbewoners (langer) prettig en gezond kunnen leven? In de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen ontwikkelen we hiervoor 2 lokale initiatieven verder en we starten een lerend netwerk.

Snelle info

Periode

Aug 2024 - aug 2026

Subsidie

Ministerie van VWS

 

Partner

Zorgalliantie

Aanleiding van het project

Doel van het project

Met die project willen we wetenschappelijke kennis in de praktijk benutten door werkzame factoren uiteen te zetten. Waar mogelijk ontwikkelen we concrete tools, handreikingen, artikelen of leertrajecten voor onderwijs en werkveld.

Deelprojecten

  • Een oudere man met verpleegkundige

    Waardig ouder worden in Zutphen

    Een aanzienlijk deel van de vragen van ouderen die in het medische domein terecht komen, zijn sociaal van aard. Ze hangen bijvoorbeeld samen met een klein sociaal netwerk of een verlies aan zingeving. Deze situaties worden nu vaak individueel benaderd, terwijl er winst te behalen is in een collectieve aanpak, zoals het versterken van gemeenschappen in buurten en wijken.

     

    De welzijnsorganisatie Perspectief in Zutphen zet de gesprekskaarten Waarde van Welzijn in om meer zicht te krijgen op eenzaamheid bij ouderen. Het is een narratieve gesprekstool waarbij de verteller bepaalt wat waardevol is en wat steunend of belemmerend is om dat waardevolle leven te realiseren. De analyse van de opbrengsten maakt het mogelijk om per wijk patronen uit deze gesprekken te halen. Deze patronen worden gebruikt om te bepalen wat zinvolle vervolgacties op wijkniveau zijn. 

     

    Meer info?

    Annica Brummel (annica.brummel@han.nl)

    Michelle van der Tier (michelle.vandertier@han.nl)

  • Studenten van de Master Social Work lachen en praten.

    Sociaal Arrangeren: opschaling en implementatie

    Sociaal Arrangeren is een werkwijze waarin professionals van het zorgdomein en sociale domein proactief en met korte lijntjes samenwerken. Uit een pilot van 2 jaar bij een huisartsenpraktijk en een evaluatieonderzoek van de HAN blijkt dat door de inzet van een sociaal werker als ‘Sociaal arrangeur’ ouderen een hogere kwaliteit van leven ervaren. Ook blijven zij langer thuis wonen met behoud van eigen regie. Tevens voelen mantelzorgers zich minder belast, zijn er minder crisissituaties en er is sprake van en besparing van zorgkosten.

     

    De volgende stap is opschaling en implementatie van de werkwijze Sociaal Arrangeren bij andere huisartsenpraktijken. In dit project geven we antwoord op de vraag welke voorbereidingen nodig zijn voor opschaling en implementatie. Ook onderzoeken we welke andere doelgroepen te definiëren zijn voor sociaal arrangeren, waar mogelijk dezelfde effecten te verwachten zijn. 

     

    Meer info?

    Jacqueline Theunissen (jacqueline.theunissen@han.nl)

    Lizzy van der Horst (l.vanderhorst@lentl.nl)

Versterken verbinding sociaal, medisch en zorgdomein
 

Lerend netwerk

De Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen is een groot regionaal netwerk van partners uit Gelderland, Noord-Limburg en Noordoost Brabant. Veel van deze partners zijn in hun lokale contexten bezig de samenwerking tussen het sociaal, medisch en zorgdomein te versterken, o.a. ingegeven door de akkoorden IZA, GALA en WOZO. De werkplaats wil een lerend netwerk faciliteren voor partners uit deze domeinen.

In de praktijk is al een aantal werkende voorbeelden te vinden van verbinding en samenwerking tussen de domeinen. Binnen het lerend netwerk krijgen deze praktijkvoorbeelden een podium, worden deze ervaringen en inzichten verbonden aan landelijke kennis en evaluaties, en trekken deelnemers aan het netwerk hier gezamenlijk lessen uit om initiatieven in hun eigen context een stap verder te brengen. Samen werken aan het verder opschalen van het versterken van de samenwerking tussen het sociaal, medisch en zorgdomein binnen de brede regio van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen.

Meer info? Wendy Kemper (wendy.kemper@han.nl)

Netwerk in overleg
Arnhem en Nijmegen
 

Werkplaats Sociaal Domein

In de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen werken we samen met ons regionale netwerk aan 'Sociale kwaliteit in de sociale basis'. Dit betekent dat we ons inzetten voor de mogelijkheden voor eenieder om te participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet. 

jonge vrouwen praten, een met fiets

Contact

Wil je meer weten over het project Versterken verbinding sociaal, medisch en zorgdomein? Neem dan contact op met: