Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen

Versterken verbinding sociaal, medisch en zorgdomein

Buurtbewoner

Hoe kunnen professionals uit het sociaal, medisch en zorgdomein meer en beter samenwerken, zodat ouderen (langer) betekenisvol kunnen leven? In de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen ontwikkelen we hiervoor 2 lokale initiatieven verder en we starten een lerend netwerk.

Snelle info

Periode

Maart 2024 - dec 2025

Subsidie

Ministerie van VWS

 

Partner

Zorgalliantie

Doel van het project

Met die project willen we wetenschappelijke kennis in de praktijk benutten door werkzame factoren uiteen te zetten. Waar mogelijk ontwikkelen we concrete tools, handreikingen, artikelen of leertrajecten voor onderwijs en werkveld.

Deelprojecten

  • Een oudere man met verpleegkundige

    Waardig ouder worden in Zutphen

    Een aanzienlijk deel van de vragen van ouderen die in het medisch domein terechtkomen zijn sociaal van aard. Ze hangen bijvoorbeeld samen met kleine of kwetsbare sociale netwerken en een verlies aan zingeving of daginvulling. Deze situaties van ouderen worden nu vaak individueel benaderd, terwijl er winst te behalen is in een collectieve aanpak, zoals het versterken van gemeenschappen in de buurt. 

    De gesprekskaarten Waarde van welzijn is een methode die in Zutphen in één wijk als pilot is ingezet door welzijnsorganisatie Perspectief gericht op het voorkomen en doorbreken van eenzaamheid bij ouderen. De professionals die de interviews afnemen komen bij een grote groep ouderen achter de voordeur, die ze anders niet snel zouden spreken. Hierdoor krijgen we zicht op patronen in wat voor ouderen waardevol is in hun leven en wat hierin steunend of belemmerend is. 

    In Zutphen zijn de uitkomsten van de pilot gedeeld in het Netwerk Eenzaamheid Zutphen (NEZ), waar professionals uit zowel het medisch als sociaal domein aan deelnemen. Perspectief, het NEZ en de gemeente Zutphen hebben belangstelling om deze werkwijze in andere wijken in te gaan zetten. In dit deelproject gaan we deze aanpak verder opschalen. We gaan de methode uitproberen in een tweede wijk en vanuit een breder netwerk van professionals uit het sociaal en medisch domein die samenwerken. Daarnaast evalueren en beschrijven we deze werkwijze. De ervaringen in de tweede wijk vormen de basis om de werkwijze aan te scherpen, waarna deze deelbaar is naar andere gemeenten.  
     

    Meer info?

    Michelle van der Tier (michelle.vandertier@han.nl)

    Nicole Moorman (nicole.moorman@han.nlmailto:nicole.moorman@han.nl)

  • Studenten van de Master Social Work lachen en praten.

    Sociaal Arrangeren: opschaling en implementatie

    Sociaal Arrangeren is een werkwijze waarin professionals van het zorgdomein en sociale domein proactief en met korte lijntjes samenwerken. Uit een pilot van 2 jaar bij een huisartsenpraktijk en een evaluatieonderzoek van de HAN blijkt dat door de inzet van een sociaal werker als ‘Sociaal arrangeur’ ouderen een hogere kwaliteit van leven ervaren. Ook blijven zij langer thuis wonen met behoud van eigen regie. Tevens voelen mantelzorgers zich minder belast, zijn er minder crisissituaties en er is sprake van en besparing van zorgkosten.

     

    De volgende stap is opschaling en implementatie van de werkwijze Sociaal Arrangeren bij andere huisartsenpraktijken. In dit project geven we antwoord op de vraag welke voorbereidingen nodig zijn voor opschaling en implementatie. Ook onderzoeken we welke andere doelgroepen te definiëren zijn voor sociaal arrangeren, waar mogelijk dezelfde effecten te verwachten zijn. 

     

    Meer info?

    Jacqueline Theunissen (jacqueline.theunissen@han.nl)

    Lizzy van der Horst (l.vanderhorst@lentl.nl)

Versterken verbinding sociaal, medisch en zorgdomein
 

Lerend netwerk

De Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen is een groot regionaal netwerk van partners uit Gelderland, Noord-Limburg en Noordoost Brabant. Veel van deze partners zijn in hun lokale contexten bezig de samenwerking tussen het sociaal, medisch en zorgdomein te versterken, o.a. ingegeven door de akkoorden IZA, GALA en WOZO. De werkplaats wil een lerend netwerk faciliteren voor partners uit deze domeinen.

In de praktijk is al een aantal werkende voorbeelden te vinden van verbinding en samenwerking tussen de domeinen. Binnen het lerend netwerk krijgen deze praktijkvoorbeelden een podium, worden deze ervaringen en inzichten verbonden aan landelijke kennis en evaluaties, en trekken deelnemers aan het netwerk hier gezamenlijk lessen uit om initiatieven in hun eigen context een stap verder te brengen. Samen werken aan het verder opschalen van het versterken van de samenwerking tussen het sociaal, medisch en zorgdomein binnen de brede regio van de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen.

Meer info? Nicole Moorman (nicole.moorman@han.nl)

Netwerk in overleg
Arnhem en Nijmegen
 

Werkplaats Sociaal Domein

In de Werkplaats Sociaal Domein Arnhem en Nijmegen werken we samen met ons regionale netwerk aan 'Sociale kwaliteit in de sociale basis'. Dit betekent dat we ons inzetten voor de mogelijkheden voor eenieder om te participeren op een manier die bij die persoon past en hem/haar goed doet. 

jonge vrouwen praten, een met fiets

Contact

Wil je meer weten over het project Versterken verbinding sociaal, medisch en zorgdomein? Neem dan contact op met: