Samen beter eten

Naar een Toekomstbestendig Regionaal Voedsellandschap

Een tafel met groenten en fruit ter illustratie bij het HAN-project Naar een Toekomstbestendig Regionaal Voedsellandschap

Wat we eten, bepaalt niet alleen onze gezondheid maar ook de toekomst van onze planeet. Bij de HAN werken onderzoekers, studenten en partners aan duurzame voedselpraktijken, verbonden met initiatieven zoals De Streek op Tafel, om samen ons voedselsysteem toekomstbestendig te maken.

Met creatieve onderzoeksmethodes, zoals een cultural probe kit, brengen we eet- en voedselroutines in kaart. Zo dragen we bij aan een gezond, eerlijk en duurzaam voedselsysteem.

Snelle info

Status

Lopend

Startdatum

1 juli 2024

Looptijd

6 maanden

Subsidie

PGO-middelen

Projectleider

dr. Koen Dortmans

Aanleiding

Wat gaan we eten? Deze simpele vraag vat een van de grootste maatschappelijke kwesties van nu samen: hoe maken we ons voedselsysteem toekomstbestendig? Ons huidige voedselsysteem is ongezond, niet duurzaam en oneerlijk. De keuzes die we wereldwijd maken over voedselproductie, distributie, consumptie en verspilling, bepalen onze sociale en fysieke leefomgeving, lokaal en wereldwijd.

Gelukkig groeit het bewustzijn dat verandering nodig is. Steeds meer consumenten kiezen voor een plantaardig dieet, minder vlees en lokale producten. Ondernemers ontwikkelen innovatieve voedselinitiatieven zoals voedselbossen, pluktuinen en sterrestaurants. Deze duurzame(re) praktijken richten zich op gezondheid, ecologie en een rechtvaardige samenleving. Het voedselsysteem is duidelijk in transitie.

Doel

HAN University of Applied Sciences verbindt onderzoekers, studenten en lokale voedselinitiatieven, zoals De Streek op Tafel, om voedseltransitie te stimuleren. Het onderzoek richt zich op het beschrijven en vergelijken van bestaande en nieuwe voedselpraktijken van consumenten, prosumenten en producenten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de social practice theory (SPT), met aandacht voor objecten, vaardigheden en betekenissen.

Uitvoering

Onderzoekers, studenten en stafmedewerkers van de HAN werken samen met nieuwe voedselinitiatieven in de regio Nijmegen. Ze leggen hun ervaringen vast en vergelijken deze met de voedselroutines van deelnemers om bewustwording te creëren. Het onderzoeks- en organisatieteam bestaat uit Michiel Kamphuis, Mathilde Mekenkamp-Kortier, Ilona van Breugel, Martin Ruivenkamp, Linda Louwissen en Koen Dortmans.

Resultaten

Het project ontwikkelt een cultural probe kit: een reeks opdrachten waarmee mensen in hun eigen tijd gegevens verzamelen over hun voedselgewoonten.

Bovendien maken we een impressie in beeld (video) van de activiteiten die in het kader van het project plaatsvinden.

Meer weten over dit project? 

Neem contact op