Project

Veelzijdig in beweging naar werk

Mensen sporten buiten op een grasveld

Sport en beweging kunnen een rol spelen bij een succesvolle re-integratie in de arbeidsmarkt. In dit project gaan we op zoek naar manieren waarop bewegen bijdraagt aan re-integratie tweede spoor. We ontwikkelen een nieuwe aanpak voor tweede spoor kandidaten en testen deze ook meteen in de praktijk!

Snelle info

Status:

In ontwikkeling

Startmoment

Juni 2024

Looptijd:

2 jaar

Projectleider:

Suzanne van Hees

Subsidieverstrekker

ZonMw

Projectkenmerk

SU1860

Aanleiding

Als werknemers niet in staat zijn om hun werk te doen en er geen passende mogelijkheden zijn om binnen de huidige werkgever aan het werk te gaan, komt re-integratie bij een andere werkgever in beeld. Dit heet re-integratie 2e spoor of tweede spoortraject. Uit de beroepspraktijk blijkt dat sport en beweging meerdere functies kunnen vervullen in het begeleiden van individuen naar een succesvolle re-integratie in de arbeidsmarkt. Dit is echter onderbelicht in recentelijk onderzoek over 2e spoor plaatsingen.
De literatuur laat zien dat multidisciplinaire aanpakken op maat bij re-integratie inspanningen het meest effectief zijn. Ook is gebleken dat zelfmanagement programma’s met bewegen en gedragscoaching effectief en kosteneffectief kunnen zijn. Hierbij worden groepssteun, multidisciplinaire aanpak, actieve betrokkenheid van de belanghebbenden en het toewerken naar persoonlijke doelen als belangrijke ontwerpprincipes gezien van dergelijke interventies. Interventies voor 2e spoortrajecten worden vaak ingezet via één op één coaching en begeleiding in de spreekkamer (met name cognitief), maar zouden bij het aanbieden van veelzijdig bewegen in een groep belangrijke andere processen in beweging kunnen brengen, zoals vergroten van fysieke mogelijkheden, vergroten belastbaarheid en energie, cognitief en sociaal klaarmaken voor re-integratie bij een andere werkgever na langere uitval in werk.

Doel

Doelstelling van dit project is het op een participatieve, actiegerichte wijze ophalen van factoren en behoeften, en het ontwikkelen en evalueren van een multidisciplinaire nieuwe re-integratie aanpak gericht op veelzijdig bewegen en zelfmanagement, aanvullend op de reeds geboden re-integratiebegeleiding voor 2e spoor kandidaten. 

Onderzoeksmethode

We beginnen het onderzoek met een kwalitatieve behoefteanalyse. We analyseren intakegesprekken door re-integratie professionals en fysiotherapeuten. We organiseren daarnaast focusgroepen over werkzame elementen en ontwerpprincipes van een nieuwe aanpak met deelnemers en experts. In de volgende fase ontwerpen we een nieuwe aanpak van tweede spoor re-integratie op basis van de Transfer of Learning principes. In dit veelzijdig trainingsprogramma wordt zelfmanagement gestimuleerd. In de laatste fase passen we dit programma direct toe in de praktijk met een groep kandidaten in een tweede spoor traject. De kandidaten gaan aan de slag met een met een sport- en bewegen traject dat parallel loopt aan de ‘standaardactiviteiten’ zoals het opstellen van een CV en het zoeken naar vacatures. Indien nodig wordt het programma direct aangepast op basis van de eerste ervaringen van de kandidaten. Zij volgen dit beweegtraject bij een open club, waar ze aan kunnen sluiten bij groepsactiviteiten

We werken in de project samen met onderzoekers van de Academie Sport en Bewegen. Zij beschikken over expertise in het in kaart brengen van prestatie bepalende factoren in diverse contexten en de kennis om individuen fysiek te begeleiden en monitoren bij ontwikkelings- en trainingstrajecten in veelzijdig bewegen.

Beoogde resultaten

De beoogde resultaten zijn:

  1. Verbeterde fysieke en mentale gezondheid van deelnemers
    Door sport en beweging als onderdeel van het re-integratieproces te integreren, verwachten we de gezondheid en het welzijn van de deelnemers te verbeteren. Dit zal zich uiten in verminderde gezondheidsklachten, een betere mentale gezondheid, een algemeen gevoel van welzijn en ontwikkeling van specifieke en brede beweegvaardigheden die gericht zijn op het toekomstige werk en daardoor functie-vitaler worden.
  2. Verhoogde arbeidsparticipatie van deelnemers na afloop van het project
    Het project heeft tot doel de deelnemers voor te bereiden op succesvolle re-integratie in passende arbeid. Door middel van training, begeleiding en fysieke activiteit streven we naar een hoger percentage deelnemers dat daadwerkelijk in staat is om duurzaam weer aan het werk te gaan.
  3. Toegenomen zelfwaardering en geloof in eigen kunnen bij deelnemers
  4. Een beter begrip van de rol van veelzijdig bewegen in het re-integratieproces
    De nieuwe kennis en kunde die wordt opgedaan in het project zal beschikbaar worden gesteld voor verschillende belanghebbenden, zoals professionals uit de re-integratiepraktijk, onderwijsinstellingen, Open Clubs en sportverenigingen. 

Meer weten? Neem contact op met:

Lectoraat
 

Arbeid en Gezondheid

Werk dat voor mensen van waarde is. Werk dat financieel, sociaal, fysiek, mentaal en emotioneel gezond is. Dat is waar ons lectoraat zich op richt: duurzaam passend werk. Wij voeren praktijkgericht onderzoek uit rond dit thema. 

vrouwen in gesprek
Zwaartepunt
 

Health

Met zwaartepunt Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.

vrouw man diversiteit focus zwaartepunt HAN
Blijf op de hoogte

Abonneer op onze nieuwsbrief

Voor actuele en betrouwbare kennis rondom zwaartepunt Health, schrijf je in op onze nieuwsbrief om maandelijkse updates te ontvangen van de gang van zaken.