Voorkomen van herhaald verzuim na uitval door psychische klachten

Vrouw leidt een vergadering

In dit project beogen we meer inzicht te krijgen in factoren die van invloed zijn op herhaald verzuim van werknemers met veelvoorkomende psychische klachten, zodat zij beter begeleid kunnen worden na terugkeer in werk. We ontwikkelen een digitale inventarisatie tool voor arbeidsdeskundigen.

Snelle info

Startdatum:

2024

Subsidieverstrekker:

Arbeidsdeskundig Kennis Centrum

Projectleider:

Shirley Oomens

Aanleiding

In Nederland ervaart 1 op de 6 mensen psychische klachten. Deze klachten veroorzaken een groot deel van verzuim in Nederland en de uitval duurt relatief lang. Na werkhervatting valt 20-30% opnieuw uit, bij 90% daarvan is dit binnen 3 jaar. Herhaald verzuim verhoogt het risico op volledige arbeidsongeschiktheid. Dit heeft grote impact op de persoon zelf en zijn of haar omgeving, zoals verminderd welzijn en verlies van inkomen.

Doel

Tot op heden is er weinig aandacht voor en inzicht in herhaald verzuim bij psychische klachten. In de praktijk loopt de begeleiding meestal tot het moment dat de werknemer weer helemaal aan het werk is. Valt hij of zij opnieuw uit, dan begint alle begeleiding vaak weer opnieuw. Door al eerder een inschatting te maken van het risico op uitval in de toekomst en door te kunnen inschatten welke factoren hierop van invloed zijn, kunnen werknemers en werkgevers beter geadviseerd en begeleid worden. Hierdoor wordt het risico op herhaald verzuim verkleind.

Onderzoeksmethode

We zijn dit project gestart met een literatuuronderzoek (‘systematische literatuurreview’). De kennis die we hierin hebben opgedaan wordt verdiept door een kwalitatief onderzoek. In dit kwalitatieve onderzoek interviewen we werknemers die (eerder) zijn uitgevallen vanwege veelvoorkomende psychische klachten. Net als hun werkgevers en betrokken arboprofessionals. Hierna bekijken we middels kwantitatief onderzoek data van een grote arbodienstverlener. Aan de hand van al deze resultaten ontwikkelen we een digitale inventarisatie tool, in eerste instantie voor arbeidsdeskundigen.

Resultaten

Het inzicht in bevorderende en belemmerende factoren ten aanzien van herhaald verzuim vanwege psychische klachten is beperkt. Daarom brengen we in dit onderzoek deze factoren in kaart aan de hand van het IGLOO model. Dit model maakt onderscheid tussen factoren op individueel, groep, leider, organisatie en overkoepelend niveau, zowel in de werk als de niet-werk context. Met de informatie ontwikkelen we vervolgens een digitale inventarisatie tool waarmee arbeidsdeskundigen het risico op herhaald verzuim kunnen inschatten. Met het inzicht in de beïnvloedende factoren kunnen zij een onderbouwd advies geven over een duurzame re-integratie en het voorkomen van herhaald verzuim.

Meer weten over dit project? Neem contact op met:

Projectleider Shirley Oomens

  • Shirley.Oomens@han.nl
  • Bijzonder Lectoraat Arbeidsdeskundigheid

    Ons lectoraat Arbeidsdeskundigheid richt zich op de vraag naar het organiseren van duurzame arbeidsparticipatie voor mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. En op de rol van arbeidsdeskundigen hierin. 

    in gesprek op kantoor
    Zwaartepunt
     

    Fair Health

    Met zwaartepunt Fair Health richt de HAN zich op het verkleinen van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Ook in Nederland leven hoogopgeleiden langer en gezonder dan mensen met een laag onderwijsniveau. Deze uitdaging vraagt om een multidisciplinaire aanpak en een integrale benadering, gericht op de persoon, de omgeving en de maatschappij.

    met patiënt