Werken aan Samenwerken
Zorg en hulpverlening moet toegankelijk zijn voor iedereen. Toch haken veel mensen af. 1 van de redenen, is een gebrekkige samenwerking. Niet alleen tussen burgers en professionals, maar ook tussen professionals onderling. In dit project onderzoeken we domeinoverstijgend wat werkt in samenwerken.
Aanleiding van het project
Samenwerking is een belangrijke werkzame factor voor het bereiken van goede en effectieve (zorg)resultaten. In de praktijk blijkt samenwerken lastig. We weten wat er toe doet, maar we weten nog weinig over hoe dit te realiseren.
De afgelopen jaren is binnen meerdere academies en lectoraten van de HAN onderzoek gedaan naar samenwerken met als doel het bevorderen van effectieve en succesvolle werkrelaties. Daaruit is handelingskennis naar voren gekomen, gericht op verschillendeberoepsgroepen binnen zorg en welzijn. Tot op heden is deze informatie gefragmenteerd en beperkt tot specifieke beroepsgroepen en domeinen.
Doel van het project
In dit project onderzoeken we domeinoverstijgend wat werkt in samenwerkingsrelaties. Met de kennis die dit project oplevert, zijn studenten beter toegerust in het omgaan met de complexe vragen en samenwerkingsrelaties waar zij mee te maken krijgen in de samenwerking met burgers en professionals.
Betrokkenen
Dit project wordt uitgevoerd vanuit de Academies Paramedische Studies (APS), Gezondheid en Vitaliteit (AGV) en Mens en Maatschappij (AMM). De stuurgroep bestaat uit de volgende betrokken lectoraten;
- Werkzame Factoren in de Jeugd- en Opvoedhulp
- Onbegrepen Gedrag Zorg en Samenleving
- Ethiek van Verbinding met Mensen met een Verstandelijke Beperking
- Volwaardig Leven met Autisme
- Versterken van Sociale Kwaliteit
- Wijkverpleging
- Beslissen met Ouderen met Complexe Zorgvragen
- Werkzame Factoren in de Beweegzorg
Verwachte resultaten
-
Kennisdatabank
De kennisdatabank is primair gericht op onderzoekers en docenten als gebruikers. Hierin is kennis verzameld binnen AMM, AGV en APS waar het onderwerp samenwerken in brede zin aan bod komt.
-
Inspiratieboek
Ter inspiratie van het onderwijs en werkveld willen we inspirerende voorbeelden, ervaringen en casuïstiek van professioneel samenwerkend handelen etaleren.
-
SamenwerkLab
Hybride (digitaal en fysiek) leeromgeving in de vorm van een of meerdere leerlab(s). In het SamenwerkLab kunnen studenten algemene of specifieke samenwerkvaardigheden frequent en intensief oefenen. Het aanbod krijgt vorm door de input van studenten, docenten, onderzoekers en werkveldprofessionals vanuit actuele praktijk vraagstukken.
-
Afsluitende conferentie
Ter afsluiting delen we de opgedane kennis over ‘samen werken aan samenwerken’ in een conferentie. De datum hiervan volgt nog.
Contact
Wil je meer informatie over dit project of op de hoogte blijven? Neem dan contact op met F.Reinders@han.nl.